Recept dana: Jagnjeći but u rerni na francuski način - meso koje mora da se nađe na vašoj svečanoj trpezi (VIDEO)

10.04.2023

07:51

0

Autor: Z.A.S.

Nikad jednostavniji recept za nikad sočnije meso

Recept dana: Jagnjeći but u rerni na francuski način - meso koje mora da se nađe na vašoj svečanoj trpezi (VIDEO)
Jagnjeći but na francuski način - Copyright Printscreen/YouTube/Recipe30

Ukoliko želite idealan uskršnji ručak, onda definitivno morate da razmotrite jagnjetinu koja obično bude zvezda svake svečane trpeze.

I još ukoliko je budete pripremili prema ovom starom francuskom receptu, bićete u potpunosti oduševljeni. Garantujemo da će meso biti toliko sočno i mekano da nećete moći da ga se zasitite.

Francuzi su nekada pripremali jagnjetinu tako što bi je okačili užetom iznad kamina i na taj način bi ga pekli, a ispod bi se nalazila posuda sa krompirom. Naravno, sokovi sa mesa su kapljali direktno na krompir, pa je njegov ukus bio milion puta bolji.

Pixabay
 

Ovaj recep je najbliži tom procesu, pa ćete tako dobiti idealno ispečeno meso i preukusan i sočan krompir. Možda će vam isprva delovati da je priprema komplikovana, ali zapravo je prilično jednostavna i samo treba malo duže da sačekate da se meso ispeče.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

  • 1 jagnjeći but 
  • 4 kašike putera
  • 1/2 kašičice sušenog timijana
  • 1 kašičica sušenog ruzmarina
  • 8-10 čenova belog luka
  • 2 velika crna luka
  • 1 kg krompira
  • 200 g slanine
  • 1 l pilećeg bujona
Freepik
 

Priprema:

Propržite crni luk, isečen na rebarca, zajedno sa timijanom, u većoj posudi, na malo maslinovog ulja. Kada luk bude omekšao, dodajte seckanu slaninu i četiri očišćena cela čena belog luka, a zatim, nakon jednog minuta, dodajte krompir koji ste prethodno isekli na kolutove.

Sve promešajte, a zatim sipajte bujon (jednu kocku supe pomešajte sa litar vrele vode). Sve posolite i pobiberite, a zatim isključite šporet.

Zasecite meso na nekoliko mesta, pa u svaki prorez ubacite po očišćen čen belog luka. Važno je da čenovi budu dobro ugurani i to tako da ih ne vidite.

Meso dobro posolite i pobiberite. Puter istopite, pa meso dobro premažite sa svih strana, a zatim ga pospite ruzmarinom.

Stavite meso direktno na rešetku, pa pecite u zagrejanoj rerni (sa ventilatorom) oko 90 minuta na 180 stepeni.

Stavite u isto vreme i krompir, ali tako da bude ispod mesa. Nakon 90 minuta, meso izvadite iz rerne i ostavite ga da odmori još pola sata, a zatim ga poslužite.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike