aktuelno

Recept dana: Jagnjeći but u rerni na francuski način - meso koje mora da se nađe na vašoj svečanoj trpezi (VIDEO)

10.04.2023

07:51

0

Autor: Z.A.S.

Nikad jednostavniji recept za nikad sočnije meso

Recept dana: Jagnjeći but u rerni na francuski način - meso koje mora da se nađe na vašoj svečanoj trpezi (VIDEO)
Jagnjetina - Copyright Printscreen/YouTube/Recipe30

Ukoliko želite idealan uskršnji ručak, onda definitivno morate da razmotrite jagnjetinu koja obično bude zvezda svake svečane trpeze.

I još ukoliko je budete pripremili prema ovom starom francuskom receptu, bićete u potpunosti oduševljeni. Garantujemo da će meso biti toliko sočno i mekano da nećete moći da ga se zasitite.

Francuzi su nekada pripremali jagnjetinu tako što bi je okačili užetom iznad kamina i na taj način bi ga pekli, a ispod bi se nalazila posuda sa krompirom. Naravno, sokovi sa mesa su kapljali direktno na krompir, pa je njegov ukus bio milion puta bolji.

Recept dana: Jagnjeći but u rerni na francuski način - meso koje mora da se nađe na vašoj svečanoj trpezi (VIDEO)Pixabay
 

Ovaj recep je najbliži tom procesu, pa ćete tako dobiti idealno ispečeno meso i preukusan i sočan krompir. Možda će vam isprva delovati da je priprema komplikovana, ali zapravo je prilično jednostavna i samo treba malo duže da sačekate da se meso ispeče.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

  • 1 jagnjeći but 
  • 4 kašike putera
  • 1/2 kašičice sušenog timijana
  • 1 kašičica sušenog ruzmarina
  • 8-10 čenova belog luka
  • 2 velika crna luka
  • 1 kg krompira
  • 200 g slanine
  • 1 l pilećeg bujona
Recept dana: Jagnjeći but u rerni na francuski način - meso koje mora da se nađe na vašoj svečanoj trpezi (VIDEO)Freepik
 

Priprema:

Propržite crni luk, isečen na rebarca, zajedno sa timijanom, u većoj posudi, na malo maslinovog ulja. Kada luk bude omekšao, dodajte seckanu slaninu i četiri očišćena cela čena belog luka, a zatim, nakon jednog minuta, dodajte krompir koji ste prethodno isekli na kolutove.

Sve promešajte, a zatim sipajte bujon (jednu kocku supe pomešajte sa litar vrele vode). Sve posolite i pobiberite, a zatim isključite šporet.

Zasecite meso na nekoliko mesta, pa u svaki prorez ubacite po očišćen čen belog luka. Važno je da čenovi budu dobro ugurani i to tako da ih ne vidite.

Meso dobro posolite i pobiberite. Puter istopite, pa meso dobro premažite sa svih strana, a zatim ga pospite ruzmarinom.

Stavite meso direktno na rešetku, pa pecite u zagrejanoj rerni (sa ventilatorom) oko 90 minuta na 180 stepeni.

Stavite u isto vreme i krompir, ali tako da bude ispod mesa. Nakon 90 minuta, meso izvadite iz rerne i ostavite ga da odmori još pola sata, a zatim ga poslužite.

Bon appetit!

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike