Recept dana: Pikantna piletina s pirinčem, jednostavno se pravi, ne košta mnogo, a toliko je sočna (VIDEO)

05.04.2024

07:54

0

Autor: V. I.

Ovo jelo je popularno u Meksiku a osim mesa, glavni sastojak je meksička salsa koja se zove piko de galjo

Recept dana: Pikantna piletina s pirinčem, jednostavno se pravi, ne košta mnogo, a toliko je sočna (VIDEO)
Copyright Profimedia

Ovo su najukusnija pileća prsa koju ćete ikada jesti! Pikantni meksički recept za piletinu je odlično jelo, a vreme pripreme (bez pečenja) traje kraće od 15 minuta. Čim ga probate, zaljubićete se u ovo izuzetno lako, sočno i tako ukusno mesce!

Glavni šmek belom mesu, osim toga što ćete ga marinirati pre pečenja, daje omiljen ukus meksičke kuhinje - salsa, odnosno piko de galjo. Ovaj dodatak se veoma brzo pravi, a što duže stoji u frižideru, to mu je ukus bolji. U osnovi, pomešaju se sitno seckani paradajz, crni luk, ljute papričice, limeta, sveži listovi korijandera (može i peršun) i so - i to je to. 

Profimedia
Piko de galjo, popularna meksička salsa

 

Uz pikantnu piletinu kao prilog odlično ide pirinač, ovog puta pripreman u paradajz sosu, tako da vama samo preostaje da se prepustite uživanju u ovom preukusnom i brzom specijalitetu.

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 komada pilećih prsa bez kože i kostiju
  • 2 čena belog luka
  • so, biber
  • 1 kašičice mlevenog kima
  • 6 kašika salse (piko de galjo)
  • 150 čedar sira
  • 1/2 halapenjo papričice

Za pirinač:

  • 2 šolje pirinča dugog zrna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 240 ml paradajz sosa
  • 6 stabljika korijandera (opciono)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica izgnječenog belog luka 
  • 1 pileća kocka
  • 1 l vode
  • 1 prstohvat kima
  • so, biber

Priprema:

1. Meso zasecite mrežasto oštrim nožem kao što je prikazano u donjem videu.

2. Začinite solju i biberom te dodajte kim i rendani čen belog luka.

3. Obilno prelijte uljem i utrljajte začine u meso.

4. Ponovite isto s drugom stranom mesa, samo je nemojte zasecati.

5. Na vrelom ulju pecite meso 5-6 minuta dok ne porumeni pa okrenite na drugu stranu.

6. Poređajte piletinu u tepsiju obloženu pek-papirom te stavite odozgo po 2 kašike salse piko de galjo.

7. Čedar izrendajte te postavite preko mesa a, papričicu iseckajte na kolutove i stavite i njih.

8. Pecite u rerni zagrejanoj na 190° C dok sir ne postane penasti i rumen - 15 do 20 minuta.

9. Na ulju propržite pirinač da zacakli i postane zlatan, ali pazite da ne zagori.

10. Dodajte beli luk, propržite pa ulijte paradajz sok i pileću kocku skuvanu u vodi.

11. Začinite solju i biberom, promešajte, poklopite te pustite da se krčka 25-35 minuta ili tečnost ne ispari. Služite s mesom iz rerne.

 

 

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike