
Recept dana: Čokoladna baklava će biti vaša nova omiljena poslastica - topi se u ustima
Priprema zahteva malo strpljenja, ali rezultat je savršenstvo u svakom zalogaju

Zaboravite sve što ste znali o klasičnoj baklavi – jer ova verzija, obogaćena topljenom čokoladom i mirisnim orasima, podiže poznatu poslasticu na potpuno novi nivo.
Spoj tradicionalne orijentalne poslastice i intenzivne čokoladne note pretvara ovaj desert u pravu gastronomsku čaroliju.
Ako ste ljubitelj sočnih, bogatih kolača koji ostavljaju dug i sladak trag, čokoladna baklava je upravo ono što tražite.
Vreme pripreme:
- 80 minuta
Sastojci:
- 18 kora za pitu
- 150g istopljenog maslaca
- 300g seckanih oraha
- 300g seckane čokolade

Za sirup:
- 300g šećera
- 70g meda
- 250ml vode
- Ekstrakt vanile
Priprema:
1. Prvo pripremite sirup: Pomešajte sve sastojke u šerpici i stavite da se kuva. Kad proključa, smanjite vatru i ostaviti da polako kuva oko deset minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.
2. Isecite kore tako da stanu u pleh. Pomešajte orahe i čokoladu. Podmažite pleh i ređajte 7 kora u pleh, a svaku dobro premažite maslacem, pa pospite polovinom smese oraha i čokolada. Poređajte još četiri kore premazane maslacem, pa pospite ostatak oraha i čokolade i završiti sa ostalih sedam kora.

3. Isecite baklavu na kockice i dobro premažite maslacem. Zagrejte rernu na 180°C i pecite oko 30-40 minuta da lepo porumeni. Izvadite ih rerne i polako prelijte sirupom. Ostavite preko noći da se dobro ohladi, ali ne u frižideru.
4. Pri služenju možete preliti baklavu topljenom čokoladom.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari