
Recept dana: Bujurdi, najlepši grčki mezetluk od sira i paradajza, gotov za svega 15 minuta
Najviši stepen letnjeg hedonizma

Dok su vrućine napolju ne jede nam se teška hrana, niti nam se topi u kuhinji. Ako ste nekada u Grčkoj probali bujurdi, onda znate o kakvom je čudu reč, a ako niste krajnje je vreme da i vaša kuhinja zamiriše na ovaj aromatični specijalitet.
Priprema se lako, od svega nekoliko sastojaka. Potrebni su vam najlepši ukusi leta - feta sir, paradajz, paprika...
Peče se samo petnaestak minuta, a najlepše je da se posluži uz prepečeni hleb.
Vreme pripreme:
- 15 minuta
Sastojci:
- 200 g feta sira ili nekog sličnog belog sira, (ovčijeg, kozjeg)
- 50 g kačkavalja
- 1 paradajz isečen na sitne kockice
- 3 kašike maslinovog ulja
- ½ kašike origana
- 1 ljuta sveža zelena paprika feferonka (ako ne volite ljuto, stavite običnu papriku)

Priprema:
Odmah uključite rernu na 200 stepeni. Najbolje je da uzmete malu vatrostalnu posudu.
Stavite foliju, veći komad, da posle možete sve da umotate, pa preko pek-papir. Na sredinu stavite feta sir u komadu. Na fetu stavljate paradajz koji ste isekli na sitne kockice i preko papriku, ljutu ili običnu po želji.
Sve zalijete maslinovim uljem i pospete origanom. Po vrhu poređate kockice kačkavalja.
Kada ste stavili sve sastojke, uzmite krajeve folije i zatvorite ih u paketić, koji pri vrhu dobro učvrstite. Ako spremate u maloj posudi dovoljno je samo nju da preklopite alu-folijom.
Peče se na 200 stepeni oko 15 minuta dok se sir ne otopi.
Izvadite bujurdi, pa kašikom dobro ugnječite sve sastojke da se pomešaju.
Servirajte uz prepečen hleb.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari