Mek i svilenkast krem od limuna: Lemon curd se pravi za manje od pola sata, a ukus je prava egzotika (VIDEO)

12.04.2024

14:47

0

Autor: V. I.

Savršen spoj kiselkaste arome citrusa i slatkoće šećera

Mek i svilenkast krem od limuna: Lemon curd se pravi za manje od pola sata, a ukus je prava egzotika (VIDEO)
Copyright Profimedia

Krem od limuna, poznat kao lemon curd, jedan je od najomiljenijih deserata kada je reč o bogatim i aromatičnim poslasticama. Njegova popularnost leži u savršenoj ravnoteži između kiselkastog ukusa svežeg limuna i slatkoće, koja se prožima kroz svaku kašiku ove kremaste delicije. Tekstura lemon curda je neodoljivo glatka i svilenkasta, što ga čini idealnim za kombinovanje sa različitim desertima, poput torti, pita, ili jednostavno kao preliv za sveže voće.

Ovaj krem se često koristi u engleskoj kuhinji, gde je posebno cenjen kao dodatak popodnevnom čaju namazan na tost. Svojim živopisnim žutim bojom, lemon curd unosi svetlost i svežinu u svaku poslasticu, bilo da se maže na toplim skonsima ili se koristi kao fil za makarone i razne fine kolače, mafine, palačinke. Izvanredna kombinacija slatkih i kiselih nota čini krem od limuna ne samo ukusnim, već i osvežavajućim izborom za sve ljubitelje intenzivnih i bogatih ukusa.

Umesto limuna možete korisititi i pomorandžu ili čak i kombinovati ukuse.

Freepik
 

 

Vreme pripreme:

  • 25 minuta

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1/3 šolje šećera
  • 1 limun (korica)
  • 1/3 šolje limunovog soka
  • 6 kašika putera sobne temperature

Priprema:

1. Limun dobro operite u vodi sa sodom bikarbonom i izrendajte mu koru.

2. U činiji pomešajte šećer i limunovu koricu dok smesa ne postane vlažna, zrnasta i žuta.

3. Umutite jaja i limunov sok.

4. Sipajte smešu u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri neprestano mešajući dok sos ne počne da se zgušnjava.

5. Skinite sa vatre i procedite kroz cediljku. Ostavite da se ohladi 10 minuta.

6. Ako hoćete da preskočite deo s cediljkom, kuvajte krem na pari.

7. Dodajte puter narezan na kockice i blenderom ili ručnim mikserom umutite krem od limuna da postane homogen i gladak.

8. Sipajte u teglu i stavite u frižider na par sati - tako će lemon kurd imati glatku, gustu konzistenciju.

 

 

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike