Čak 19 pametnih načina da iskoristite koru pomorandže - od skidanja fleka, preko osvežavanja cipela, do beljenja zuba

27.01.2024

09:22

0

Autor: V. I.

Kora od cutrusa je prvi mali revolucionarni pomoćnik u kući

Čak 19 pametnih načina da iskoristite koru pomorandže - od skidanja fleka, preko osvežavanja cipela, do beljenja zuba
Copyright Freepik

Sledeći put kada oljuštite pomorandžu, umesto da je bacite u smeće, možda biste želeli da je zadržite. Verovali ili ne tu istu koru možete da koristite za razne kućne poslove, da biste posvetlili i ulepšali kožu, eliminisali miris i još mnogo toga - recimo napravili slatko baš kao što tp rade Grci! 

1. Brzo zapalite vatru

Volite da se sklupčate pored vatre u hladnim zimskim noćima - samo da nije trebalo toliko vremena da se vatra upali. Sledeći put pokušajte ovo: ostavite da se kore od nekoliko pomorandži osuše nekoliko sati, bacite ih u kamin i pažljivo zapalite. Ulja u korama citrusa su zapaljiva i uhvatiće se brže od novina. Za kratko vreme ćete uživati u svojoj vatri.

2. Ublažite stres u trenu

Kupanje u parnoj kupki je vaš omiljeni način da se opustite na kraju dugog dana. Da bi vaše ono bilo još opuštajuće, iscepkajte kore od jedne ili dve pomorandže i bacite ih u vodu za kupanje. Miris citrusa pokreće oslobađanje smirujućih hemikalija u mozgu, koje dovode do trenutnog opuštanja.

Freepik
 

3. Osvežite smrdljive cipele

Nakon što ste ceo dan nosili svoje omiljene cipele, moguće je da ne mirišu bap prijatno. Da biste uklonili miris preko noći, stavite nekoliko komada kore od pomorandže (bela strana okrenuta nadole) u cipele i ostavite da odstoji do jutra.Kora će apsorbovati miris i vlagu poput sunđera, plus osloboditi prijatnu citrusnu aromu. Eterična ulja u kori daju svež miris citrusa, a ulje i limunska kiselina su antibakterijski, tako da će se boriti protiv bakterija koje izazivaju miris.

4. Ispolirajte drveni nameštaj

Želite da svom stolu date brzi sjaj pre nego što gosti stignu, ali ste ostali bez laka za nameštaj? U pomoć može da vam priskoči kora pomorandže. Jednostavno istrljajte belu stranu kore po stolu i obrišite čistom krpom. Ne samo da prirodno ulje u kori pomorandže vlaži drvo, već ga i antibakterijska svojstva čine čistim.

5. Izbelite zube 

Nema potrebe da se trošite na skupe komplete za izbeljivanje da biste ulepšali svoj osmeh. Umesto toga, trljajte beli deo kore pomorandže ozube 15 sekundi. Piling sadrži jedinjenje koje uklanja površinske mrlje sa zuba bez oštećenja gleđi. Ponavljajte onoliko često koliko želite.

6. Zaštitite biljke od mačaka

Sprečite svoju mačku da kopa u vašem omiljenom zelenilu u saksiji tako što ćete jednom nedeljno posipati nekoliko kora od pomorandže po zemlji. Miris citrusa je previše intenzivan za mačji njuh, tako da će vaše mače ostati čisto.

7. Maska za blistavu kožu

Ako je zbog suvog vremena vaša koža izgledala bez sjaja, isprobajte ovu masku za lice koju sam uradi sam: narendajte koru pomorandže i pomešajte je sa malo voćnog soka i 1⁄4 šolje ulja od repice, maslina ili koskosa. Utrljajte smešu na lice i ostavite da odstoji jedan minut; isperite. Komadići kore pomorandže nežno uklanjaju mrtvu kožu, a ulje dodaje vlagu. Rezultat: zdrav sjaj.

Freepik
 

8. Čuvajte smeđi šećer bez grudvica

Bez obzira na to koliko dobro zatvorite kutiju smeđeg šećera u ostavi, ona se uvek stvrdne u veliku grudvu koja vam otežava rad. Da biste sprečili da se to dogodi, pokušajte da stavite krišku kore pomorandže u vrećicu šećera. Prirodna ulja u kori polako oslobađaju vlagu, što šećer održava mekim i bez grudica — bez uticaja na ukus. Zamenite koru mesečno.

9. Bez fleka na staklenom posuđu

Dok postavljate sto za večeru, otkrivate da su vam čaše za vino mutne. Napunite sudoper toplom vodom i ubacite nekoliko kora od pomorandže. Ostavite čaše da se namaču pet minuta, a zatim isperite toplom vodom. Kore pomorandže sadrže limunsku kiselinu koja će da spere ostatke od sapuna i kamenac, ostavljajući vaše čaše blistavim.

10. Napravite zamku za voćne mušice

Iako jabuke u vašoj posudi za voće nisu ni blizu isteka, često ćete pronaći male mušice kako zuje po vašoj kuhinji. Uhvatite štetočine jednom zauvek tako što ćete napraviti zamku. Koristeći ekser i čekić, pažljivo probušite rupe na poklopcu posude za jogurt. Stavite koru od pomorandže unutra, zatvorite poklopac i ostavite je tamo gde se muve skupljaju. Slatki miris pomorandže će privući voćne mušice, navodeći ih da puze unutra - ali neće moći da odlete nazad kroz male rupe. Odložite zamku nakon jednog dana ili kada je većina muva uhvaćena.

Freepik
 

11. Čista kuhinja

Izbegnite glavobolje koje mogu da nastanu korišćenjem inavazivnih proizvoda za čišćenje pomoću ovog potpuno prirodnog i neverovatno delotvornog sredstva za čišćenje: U bočici sa raspršivačem pomešajte koru jedne pomorandže i 1½ šolje belog sirćeta. Držite dobro zatvoreno dve nedelje, a zatim dodajte šolju vode u bocu sa raspršivačem. Limunska kiselina kore pomorandže će razbiti masnoću dok sirće dezinfikuje da bi vaš dom zablistao.

12. Skinite mrlje od mastila s kože

Zahvaljujući olovci, vaše ruke su sada prekrivene mastilom a sapun i voda ne pomažu da se fleke skinu. Belu stranu kore od pomorandže utrljajte na fleku  i gledajte kako  nestaje. Prirodna ulja u kori će vezatuulja u mastilu, slabeći vezu pigmenta sa kožom radi lakšeg uklanjanja.

13. Uklonite ogrebotine sa cipela

Prošlogodišnje kožne cipele su i dalje u odličnom stanju, osim nekoliko ogrebotina. Da ih popravite ,lagano istrljajte mrlje belom stranom kore pomorandže, a zatim obrišite čistom krpom. Kora će se apsorbovati u kožu i umanjiti tragove, ostavljajući cipele kao nove.

14. Oživite sobne biljke

Ako vaše biljke paprati, kaktusi i paukovi u saksiji izgledaju kao da im treba malo da me pokupe, brzo ih protrljajte belom stranom kore pomorandže. Gruba tekstura kože nežno će ukloniti prašinu, dok će njena prirodna ulja dodati lep uglačan sjaj.

15. Ublažite ujed bube

Sledeći put kada vas ujede komarac, posegnite za pomorandžom! Jednostavno utrljajte unutrašnjost kore pomorandže o upaljeno područje. Kore su pune polisaharida, koji prodiru u ćelije kože kako bi za nekoliko minuta zaustavili oticanje i upalu.

16. Ispecite sočniju piletinu

Ako vaša piletina ima tendenciju da ispadne malo suva, samo stavite koru pomorandže na svaku parče dok kuvate. Kora će stvoriti barijeru između izvora toplote i mesa, pomažući da zadrži svoje prirodne sokove.

Profimedia
 

17. Dodajte aromu maslinovom ulju

Brza nadogradnja za bljutavo maslinovo ulje: iseckajte tri kore od pomorandže i izmrvite ih u pire sa šoljicom maslinovog ulja. Ostavite da odstoji jedan sat, a zatim procedite. Voila — ukusno ulje sa aromom citrusa je savršeno zadodavanje u recepte!

18. Otparite mrlje od mikrotalasne pećnice

Ne opterećujte se pokušajima da izribate osušene mrlje od sosa umikrotalasnoj pećnici - možete uštedeti vreme tako što ćete dodati koru od četiri pomorandže u posudu bezbednu za mikrotalasnu pećnicu, prekriti je vodom i zagrejati na visokoj temperaturi pet minuta. Para iz vode će smekšati masne fleke a limunska kiselina iz kore će ga rastvoriti, tako da možete da obrišete prskanje u smao jednom potezu. (Ovaj trik radi i sa limunom).

 

 

19. Osvežite ormare koji se osećaju na buđ

Kada ste posegnuli u svoj ormar za goste po posteljinu, osetili ste dašak pljesnivog mirisa. Da biste ublažili miris, stavite koru narandže u podnožje starih čarapa, zatim zavežite kraj i stavite kesicu na policu. Sržina će apsorbovati i neutralisati mirise, dok voćna ulja odaju svež miris.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike