Stoput bolje od šnicle: Pečurka lavlja griva je lekovita, a može da se pripremi na mnoštvo načina

11.04.2024

14:09

0

Autor: V. I.

U toku je sezona ove sjajne gljive koju možete naći na pijacama

Stoput bolje od šnicle: Pečurka lavlja griva je lekovita, a može da se pripremi na mnoštvo načina
Copyright Profimedia

Pečurka lavlja griva, poznata i pod latinskim nazivom Hericium erinaceus, predstavlja jedinstveni dar prirode koji spaja izvanredna lekovita svojstva sa mogućnostima kulinarske primene. Ova pečurka se izdvaja svojim specifičnim izgledom koji podseća na bujnu grivu belog lava, a cenjena je u tradicionalnoj kineskoj medicini vekovima zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita. Među najistaknutijim lekovitim svojstvima lavlje grive spadaju podsticanje mentalnog zdravlja, poboljšanje funkcije nervnog sistema, te potencijal u lečenju i prevenciji neurodegenerativnih bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest.

Primena  lavlje grive u kulinarstvu

U kulinarstvu, lavlja griva je postala omiljena među ljubiteljima zdrave hrane i gurmanima koji traže nove, uzbudljive sastojke. Njena tekstura i ukus čine je idealnom za raznovrsne pripreme - od jednostavnih prženih i pečenih jela do složenih gastronomskih kreacija.

Kada se pripremi, pečurka lavlja griva dobija konzistenciju sličnu morskim plodovima, što je čini odličnom zamenskom opcijom za školjke ili rakove u vegetarijanskim i veganskim receptima.

 

 

Ideje za pripremu lavlje grive

Lavlja grive s belim lukom i peršunom - Jednostavno i brzo jelo u kojem pečurku isečete na šnicle i propržite na puteru maslinovom ulju sa dodatkom svežeg belog luka i peršuna, čime ćete naglasiti prirodni, bogati ukus pečurke.

Rižoto sa lavljom grivom - Kremasti rižoto dobija novu dimenziju ukusa i teksture uz dodatak pečurke lavlja griva, koja se savršeno stapa s aromatičnim začinima i parmezanom.

Veganski burgeri sa lavljom grivom - Za zdravu, vegansku verziju klasičnog burgera, pečurka lavlja griva može poslužiti kao glavni sastojak za šnicle, pružajući zadovoljavajuću teksturu i ukus.

Supa od pečuraka lavlje grive - Bogata i hranjiva supa, gde pečurka lavlja griva dominira sa svojim nežnim ukusom, idealna je za dane kad ne bismo previše vremena da provodimo u kuhnji.

Pasta s lavljom grivom - Dodajte lavlju grivu u vaš omiljeni recept za testeninu - njena tekstura i ukus će obogatiti jelo, pružajući jedinstveno iskustvo.

 

 

Nutritivne vrednosti  lavlje grive

Pored njene kulinarske primene, ne treba zanemariti ni nutritivne vrednosti pečurke lavlje grive. Bogata je antioksidansima, vitaminima i mineralima, što je čini odličnim dodatkom zdravoj ishrani. Takođe, zbog svojih potencijalnih neuroprotektivnih svojstava, redovno uključivanje ove pečurke u ishranu može doprineti očuvanju mentalnog zdravlja. Budući da sadrži polisaharide (heterobeta glukan), ovoj gljivi se pripisuju snažana antioksidantna dejstva, tako da ima važnu ulogu u obnavljanju kože i sluzokože, naročito sluzokože organa probavnog trakta.

Bez obzira na to da li ste iskusni kuvar ili početnik u kuhinji, pečurka lavlja griva nudi ne samo zdravstvene prednosti, već i mogućnost da eksperimentišete sa novim, uzbudljivim ukusima i teksturama, unoseći inovativnost u vaše obroke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike