Čokoljupci svih zemalja, radujte se: Čokolada pomaže u gubitku težine i sprečava Alchajmerovu bolest

04.04.2024

06:47

0

Autor: V. I.

Ovo je najslađa vest koju ćete pročitati danas

Čokoljupci svih zemalja, radujte se: Čokolada pomaže u gubitku težine i sprečava Alchajmerovu bolest
Copyright Freepik

Ljubitelji čokolade mogu da se raduju - studija je potvrila da je slatka poslastica dobra za vaše zdravlje na više načina.

Hemikalija koja se nalazi u čokoladi pod nazivom teobromin ima mnoge prednosti za telo i mozak, prema studiji s Univerziteta Džengdžou u Kini objavljenoj ovog meseca u Journal of Functional Foods.

Hemikalija koja se nalazi u zrnu kakaoa je antiinflamatorna, bogata je antioksidansima i može da zaštiti mozak od Alchajmerove bolesti. Naučnici takođe kažu da teobromin može da se suprotstavi uticaju visokog nivoa holesterola na pamćenje i kognitivne funkcije. Ta supestanca može da unapredi krvno-moždanu funkciju kako bi potencijalno poboljšao funkciju mozga, kao i raspoloženje te učestvovao u borbi protiv depresije. 

Freepik
 

 

Prevencija moždanih poremećaja

"S obzirom na nisku učestalost neželjenih efekata i minimalnu štetu po ljudsko telo u odgovarajućim dozama, teobromin i njegovi derivati obećavaju kao efikasni agensi za prevenciju poremećaja povezanih s mozgom, predstavljajući značajne izglede u medicinskom polju“, nastavlaj dalje studija. 

Mogućnost mršavljenja

Iako može da izgleda kontraintuitivno, konzumacija čokolade takođe može pomoći da izgubite težinu jer teobromin pomaže telu da razgradi masti.

Autori su se pozvali na drugu studiju koja je pronašla vezu između nealkoholne bolesti masne jetre i gojaznosti. 

"U studiji Dana Veija i saradnika, ispitani su efekti teobromina na NAFLD mišji model, otkrivajući da je doveo do smanjenja telesne težine, težine jetre i poboljšanja morfologije jetre“, objasnili su oni. 

Freepik
 

Jača imuni sistem

Konzumiranje čokolade može čak i da ojača vaš imuni sistem zahvaljujući svojim inflamatornim svojstvima, ističu naučnici. 

"Upala je višestruki proces koji uključuje bela krvna zrnca i oslobađanje hemikalija u krvotok ili zahvaćena tkiva u borbi protiv stranih osvajača. Teobromin pokazuje antiinflamatorne efekte na različite tipove ćelija, uključujući makrofage i hondrocite", piše NY Post.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike