Pet saveta kineske medicine za prevenciju prehlade i zaštitu od virusa

24.11.2020

12:55 >> 18:06

0

Autor: Z. A.

Važno je ojačati odbrambenu energiju tela

Pet saveta kineske medicine za prevenciju prehlade i zaštitu od virusa
Copyright Unsplash

Ima načina da ojačate imunitet i suprotstavite se virusima. U slučaju da ste neodlučni kojem carstvu medicinskih saveta da se priklonite, a nikom nije lako ovih dana, možda to mogu biti saveti koje donosi kineska medicina, koja se fokusira na prevenciju i lečenje uzroka a ne posledica.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Zagrljaj voljenih je neprocenjiv, a fotografije slamaju srca: Jedan dom u Italiji smislio način da zagrlite najbliže i tokom pandemije

Na blogu kineskamedicina.rs dr Filip Manja, diplomirani lekar kineske medicine koji je znanje upijao u Kini od izuzetnih kineskih lekara, nesebično deli savete koji vam mogu pomoći da ojačate imunitet i izborite se sa svim virusima koji trenutno cirkulišu u populaciji.

U najvažnijem spisu kineske medicine „Kanon Žutog cara“. starom 2.500 godina. piše da vrhunski praktičar (za razliku od inferiornog praktičara) radi tretman kada bolest još nije nastupila. Kinezi i danas smatraju da ako praktikujemo „negovanje života“, nikakva medicina nam neće biti potrebna.

Prema kineskoj medicini, i prevencija respiratornih infekcija postiže se kroz jačanje „odbrambene energije tela“ (Wei qi). A ovo su saveti kako da baš tu energiju ojačate:

1. Tretirajte kožu suvom krpom

Najobičnijim trljanjem suvom krpom po površini kože možemo značajno ojačati Wei qi i otpornost tela prema spoljnim patogenima. Uzmemo ujutru kuhinjsku krpu za dva kraja i trljamo telo – prvo gornje i donje ekstremitete (normalno na njih, sa prednje i zadnje strane, po pola minuta-minut, dok koža blago ne pocrveni), pa istim intenzitetom i trajanjem dijagonalno leđa, obe strane (kao kad se brišemo nakon tuširanja), zatim normalno leđa (horizontalni pokreti, počevši od vrata, pa nadole, sve do sakruma) i na kraju prednji deo trupa: niz srednju uspravnu liniju tela (od grudne do pubične kosti), duž rebara (od sredine ka spolja, obe strane) i kružno oko pupka. Ceo proces traje oko deset minuta i nakon njega ćete se osećati moćnije i manje zimogrožljivo.

2. Nikad ne izlazite napolje s mokrom kosom

Kosa u zimskim mesecima uvek mora biti potpuno suva pre nego što izlađete napolje, naročito je važno prosušiti fenom potiljačnu regiju, duž vratnih pršljenova, poželjno i dalje niz kičmu.

3. Potapajte stopala u slanu vodu

Potapanje stopala u toplu vodu u kojoj je obavezno rastvoreno 100 grama soli ili držanje tople soli (u vrećici, zagrejane u rerni ili mikrotalasnoj) ispod pupka i(li) sa zadnje strane, oko drugog lumbalnog pršljena (tačka Mingmen), takođe će veoma dobro delovati na podizanje čitavog sistema.

Unsplash

4. Tri puta u toku dana kontrolisano dišite

Da bismo sprečili odliv energije kroz prekomerno razmišljanje i stres, možemo uvesti jednostavan ritual koji ne traje više od pet-šest minuta dnevno: tri puta u toku dana (ujutru pre ustajanja, u podne i uveče pre spavanja) sesti na ivicu stolice ili kreveta, ispraviti leđa, zatvoriti oči i izbrojati 30 laganih, kontinuiranih udaha i 30 izdaha, koncentrisani na praćenje disanja.

Ako do oboljenja ipak dođe, preporučen je smanjen unos hrane (naročito teške i začinjene hrane), dok se savetuju dugo kuvane pileće supe, topla voda sa svežim đumbirom, svežom nanom i limunom.

ČITAJTE I: Jedan lekar otkrio jednostavan trik da vam se ne magle naočare dok nosite masku

5. Masirajte šake i stopala

Masaža šaka i stopala (najmanje 20-30 minuta), sa zadržavanjem na osetljivim tačkama, biće izuzetno korisna za ubrzano eliminisanje patogena iz tela. Nemojte je potceniti, nemojte uopšte ni razmišljati, samo uradite!

Unsplash

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike