Recept dana: Pijadina s jajima, pečurkama i spanaćem gotova za 10 minuta, a može i da se ponese na posao (VIDEO)

25.09.2023

07:51

0

Autor: V. I.

Kultni italijanski fast food koje ćete obožavati pravi se za svega nekoliko minuta

Recept dana: Pijadina s jajima, pečurkama i spanaćem gotova za 10 minuta, a može i da se ponese na posao (VIDEO)
Copyright Profimedia

 

Svi znaju da je pica sinonim za italijansku uličnu hranu, međutim tu je i pijadina koju obožavaju milioni ljudi širom sveta. Reč je o jelu siromašnih Italijana, koje je postalo popularno kada je posle Drugog svetskog rata počelo da bude prodavano na kiosicma duž jadranske obale. Recept potiče još iz doba Starog Rima kada se pijadina tradicionalno pekla na krugu od pečene gline, terakote i jela kao hleb.

Profimedia
 

 

U osnovi, pijadina je pljosnata lepinja od beskvasnog testa umešenog od brašna, masti vode i soli, veoma nalik tortilji. Ona se puni slatkim ili slanim filovima a rezultat će uvek biti fantastičan. Kada napravite pijadinu, možete je držati u frižideru do dva dana u hermetički zatvorenoj posudi.

 

Vreme pripreme:

  • 30 minuta

Sastojci (za 6 pijadina):

  • 500 g brašna
  • 200 g vode sobne temperature
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 130 g masti
  • 1 kašičica soli
  • Fil za 1 pijadinu:
  • 1 jaje
  • 100 g pečurki
  • 1 kockica putera
  • 50 ml pavlake za kuvanje
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 50 g rendanog kačkavalja
  • so

Priprema:

  • Sastojke za pijadinu ubacite u vanglu i umesite glatko testo.
  • Prebacite ga na radnu površinu i mesite 15 minuta, da dobijete glatko testo.
  • Podelite na šest lopti, pokrijte ih providnom folijom i ostavite 40 minuta da se odmaraju.
  • Svaku loptu oklagijom razvaljajte ukrug od oko 30 cm.
  • Pecite na tigajnu koji se ne lepi s obe strane po 2 minuta.
  • Čuvajte na tanjiru pokriveno kuhinjskom krpom.
  • Jaja umutite a pečurke iseckajte.
  • Na ugrejanom puteru propržite seckane pečurke.
  • Ulijte pavlaku za kuvanje, umućena jaja te ubacite seckane pečurke, peršun, rendani kačkavalj pa propržite.
  • Odozgo postavite pijadinu, kratko pržite pa je okrenite pomoću tanjira kao što je prikazano u videu.
  • Pecite i s druge strane, preklopite i poslužite.
  •  

     

    Bon appetit!

    Bonus video:

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike