Danas je Svetski dan lazanja, Garfildovog omiljenog jela

29.07.2021

12:30 >> 12:41

0

Savršeno jelo - koje može biti svakodnevni ručak, ali i deo svečane trpeze

Danas je Svetski dan lazanja, Garfildovog omiljenog jela
Copyright Pexels

One su toliko popularno jelo u svetu da o tome govori i činjenica da lazanje imaju svoj dan koji se obeležava 29. jula.

Lazanja je kulinarsko jelo sastavljeno od naizmenično naslaganih slojeva ravnih kora i fila od mesa i bešamel sosa, mada fil može da se pravi u bezbroj varijanti. Lazanje se prilično lako pripremaju, a njihov ukus je neodoljiv.

Iako je uvreženo mišljenje da je domovina lazanja italijanski grad Bolonja,  preteča lazanja je u stvari jedno drevno jelo koje potiče još iz stare Grčke. Kad su Rimljani okupirali Grčku, oko 146. godine pre nove ere, usvajali su lokalna znanja, kulturu i hranu. Veruje se da ime ovog specijaliteta dolazi od grčkog “laganon“, što je označavalo ravno, tanko testo isečeno na široke trake.

Pročitajte još

Tadašnje grčke lazanje nisu imale iste sastojke kao tradicionalne italijanske (bolonjeze i bešamel sos), ali su bile sastavljene od slojeva testenine i sosa. Kasnije, Rimljani reč lasanum koriste kao naziv za zemljanu posudu za pečenje, u kojoj i dan-danas u Italiji možete biti posluženi porcijom lazanja. Italijani su malo doradili recept, a kako su godine odmicale i redovno su ih spremali, lazanje su postale njihovo tradicionalno jelo.

Pixabay

Lazanje kakve danas poznajemo, bogato, slojevito jelo koje pliva u raskošnom sosu od paradajza oplemenjenom mlevenim mesom, debitovale su u Napulju, u Italiji, u srednjem veku.

Tokom istraživanja koja su proučavala srednjovekovne knjige o kuvanju pronađen je recept za lazanje koje je pripremao kuvar kralja Ričarda II 1390. godine, što je dovelo do zaključka da je lazanja ipak engleski pronalazak.

Pixabay

Međutim, italijanska ambasada u Londonu je brzo izašla sa demantom, dok su italijanski srednjovekovni istoričari pokušali da ospore tvrdnje Engleza podacima iz 1316. godine, u kojima se spominje proizvođač lazanja iz Napulja ‒ Marija Borgonjo.

Kao mnoga italijanska jela, i lazanje su se nekada pravile od ostataka hrane. Po italijanskoj tradiciji, lazanja se pravila kako bi se iskoristili ostaci pečenja, gulaša ili divljači. Kore od testa na bazi jaja su se razvijala ručno i slagale preko mesa, pa se sve zajedno, sa nadevom od mlaćenice i parmezana, stavljalo u rernu.

Pexels

Danas ih pripremaju po celom svetu, a osim nadeva, razlikuje se i smesa kojom se lazanje prelivaju pre nego što se zapeku. U zavisnosti od kraja u kome se pripremaju, koriste se razni prelivi, pa tako u okolini Firence koriste bešamel ili bolonjeze sos.

Aromatičan ukus imaju u Liguriji, jer tamo koriste pesto sos. U Kalabriji se prave sa rikota sirom. U našim krajevima najpopularnije su lazanje sa sosom bolonjeze. U svim lazanjama nezaobilazan je bešamel, koji im osigurava neponovljivu aromu i sočnost. Prave se i modernije verzije lazanja, sa povrćem, spanaćem, tikvicama ili plavim paradajzom.

Pexels

U nastavku vam donosimo pravi recept za lazanje.

Sastojci:

  • 500 g kora za lazanje

Za ragu sos:

250 g mlevene junetine – od buta; 250 g mlevene svinjetine od buta; 500 g sosa od paradajza (najbolji je domaći, ako imate, a ako ne, može i kupovni); 1 glavica crnog luka; 1 čen belog luka; 1/2 solje sitno naseckanog korena celera; 1/2 šolje sitno naseckane šargarepe; 1 veći lovorov list;

Bešamel sos: 1 kašika putera; 1 litar masnijeg svežeg mleka; 2 supene kašike brašna; muskatni oraščić; šolja sveže narendanog parmezana

Priprema:

Za ređanje lazanji neophodna vam je pravougaona tepsija, a može i vatrostalna činija. Zatim spremite ragu sos.

Ragu sos – Sitno iseckan crni i beli luk, šargarepu i celer propržite na maslinovom ulju. Dodajte mleveno meso i propržite, posolite i pobiberite. Zatim dodajte sos od paradajza i lovorov list. Poklopite da se krčka pola sata.

Bešamel sos – Istopite puter u teflon loncu, sklonite sa vatre i dodajte brašno. Vratite na vatru i mešajte intenzivno dok se testo ne skuva i ne postane glatka masa. Sklonite opet sa vatre i polako dodajte hladno mleko uz neprekidno mešanje, da se ne naprave grudve. Dodavajte pomalo mleka svaki put kada masa postane ponovo glatka, sve dok se ne potroši mleko.

Vratite na vatru i mešajte lagano dok sos ne dostigne gustinu jogurta. Posolite, pobiberite, dodajte narendani muskatni oraščić.

Nauljite tepsiju i poslažite prvi red kora za lazanje. Pospite red mesa preko kora, kašiku narendanog parmezana i kutlaču bešamela. I tako sve iz početka dok se ne potroši fil.

Pred kraj kore pospite samo bešamelom i parmezanom, a zatim na zadnju koru dodajte i malo paradajz sosa.

Pecite u rerni oko 20 minuta na 180 stepeni.

Pixabay

Uživajte!

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike