Recept dana: Caciki salata će vas osvežiti kao Grčka, bar dok se ne uputite tamo
A slaže se bukvalno uz sve
Tzaziki salata je veoma popularna na području nekadašnjeg Otomanskog carstva, odomaćena na Balkanu, gde se često može naći i pod imenom tarator salata. Sprema se od krastavaca, čvrstog jogurta (često od kozjeg mleka) i uz različite kombinacije začinskog bilja…
Mnogi od nas su ljubitelji tradicionalne tzatziki salate ili tzatziki sosa, kako pojedinci još nazivaju ovaj orijentalno-grčki izum.
Bilo da se jede u girosu ili posebno kao salata, tzatziki je preukusno jelo, a najbolja je dovoljno rashlađena.
Da biste dobili originalan grčki ukus najbolje bi bilo da koristite grčko kiselo mleko i grčko maslinovo ulje, a u suprotnom možete koristiti i jako gusti jogurt ili pavlaku sa minimum 20 odsto masti.
Sastojci:
- veliki tvrđi krastavac izrendati na krupno
- 400 ml ovčijeg kiselog mleka – στραγγιστό γιαούρτι (možete koristiti jako gusti jogurt ili pavlaku sa minimum 20% masnoće)
- 2 čena belog luka
- malo sveže iseckane mirođije ili malo sveže mente
- 2 kašike maslinovog ulja (za bolji ukus bilo bi dobro da bude grčko maslinovo ulje)
- 1/2 limun ceđen
- malo soli i malo belog bibera
Priprema
1. Beli luk je bolje da se ne secka već bi trebalo da se izgnječi u avanu ili izrenda. Mirođiju iseckajte sitno.
2. Očistite krastavac, uklonite semenke, a ako je predugačak, isecite ga po sredini. Izrendajte krastavac na krupno, posolite i ostavite u cediljki oko pola sata jer je važno dobro ga iscediti od vode.
3. U veliku činiju stavite grčko kiselo mleko (ili jogurt/pavlaku), mirođiju, beli luk, maslinovo ulje i dodajte usoljeni krastavac. Sve to dobro izmešajte i stavite u frižider da se dobro ohladi i da se mirisi i ukusi fino sjedine.
4. Salatu poslužite hladnu uz giros, tortilje, na sendviču, uz piletinu ili svinjetinu.
Bon appetit!
možete da spremite i ovo
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari