Kada se tačno stavlja so kad kuvate testeninu: Ako omašite vreme, biće manje ukusna ili gnjecava

22.03.2024

14:47

0

Autor: V. I.

Osim vremena kad se dodaje so, bitna je i prava količina ovog krucijalnog sastojka

Kada se tačno stavlja so kad kuvate testeninu: Ako omašite vreme, biće manje ukusna ili gnjecava
Copyright Profimedia

Naučno je dokazano da ljudi dok jedu testeninu, bivaju bolje raspoloženi i bude im se pozitivne emocije. Osim toga, pastu ćemo pripremiti kada nemamo mnogo vremena za kuvanje ili kada želimo da pojedemo nešto ukusno i kalorčno. Sama priprema testenine svodi se na svega dva koraka:

  • kuvanje testenine
  • dodavanje preliva

Međutim, postoji jedan biran međukorak koji zahteva pažnjum a koji će vam obezbediti da vam testenina svakog puta ispadne sjajno a tiće se - soljenja vode.

Profimedia
 

Pravi trenutak

Oko vremena kad se dodaje so u jelo, biju se koplja na sve strane - neki kažu da se so dodaje na samom početku u hladnu vodu, drugi kažu da se soli čim voda proključa, treći kada je pasta napola gotova. A ima i onih koji insistiraju da se testenina ne soli.

Odgovor na ovo pitanje dao je glavni kuvara kompanije "Barilla Americas" Lorenco Boni:  "Savršeno vreme za soljenje vode je kada proključa, neposredno pre nego što dodate testeninu“.

On takođe kaže da prerano dodavanje soli dok je voda hladna ili mlaka uspava proces ključanja. Takođe, pošto so jača strukturu testenine te sprečava da se testenina slepi, bitno je i da ta dva sastojka provode dovoljno vremena zajedno u loncu. Ako pak vodu dodate tek kad je testenina u loncu, ona se neće otopiti kako treba na vreme da je pasta upije, pa će vam jelo biti neslano. Zato je vreme koje Lorenco preporučuje - savršeno.

Pravi odnos sastojaka

Kada narednog puta budete pripremali pastu za ručak ili večeru, primente jedini pravi odnos -za pola kilograma testenine prokuvajte četiri litre vode i dodajte četiri kašičice soli neposredno pre nego što dodate testeninu po izboru. Dakle, odnos je 100 g paste - 1 l vode - 1 kašičica soli

Nemojte da vas prestravi količina soli u vodi jer ćete tu vodu ocediti od testenine i baciti. Pasta zapravo apsorbuje samo malu količinu soli koja je u vodi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike