Kada ste tužni, pojedite pastu! Naučnici su dokazali da nas zaista čini srećnijima

07.12.2023

14:44

0

Autor: K. O.

Baš poput muzike i sporta provereno podiže raspoloženje

Kada ste tužni, pojedite pastu! Naučnici su dokazali da nas zaista čini srećnijima
Copyright Freepik

Za kojom vi hranom posežete kada ste loše volje? Možda sladoledom ili čokoladom? Pa, nauka kaže da je pasta odličan izbor i da nas ta hrana najbolje teši.

Naučno istraživanje koje se proteže od 1960-ih pa do danas, uključujući studije objavljene u The Lancet Public Healthu, prepoznalo je ulogu testenine u promovisanju dobrog raspoloženja zbog njenog bogatstva triptofanom i vitaminima B​​​!

Mnogi ljudi, posebno u mediteranskim zemljama poput Francuske, Italije, Španije i Grčke, smatraju testeninu hranom koja najbolje teši kada su loše volje. Ova percepcija je podržana sadržajem aminokiselina L-fenilalanin i triptofan, za koje se zna da podižu nivoe serotonina u mozgu, doprinoseći osećaju sreće.

Pored toga, ugljeni hidrati u testenini identifikovani su kao faktor u povećanju proizvodnje serotonina, neurotransmitera koji je povezan sa pojačanim osećanjem sreće.

Pixabay
 

Istraživači su otkrili da je sreća koju prouzrokuje pasta isti onaj osećaj koji nam stvaraju sport i muzika.

Zato, kada sledeći put osetite pad raspoloženja, pustite muziku, sipajte vino i bacite se na pripremu paste. Naši predlozi su kremasta Alfredo pasta ili čuvena karbonara po originalnom receptu kojoj niko ne može da odoli. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike