Kuvar Matija Moleri testirao mit: Da li je krompir kuvan sa sodom bikarbonom pa pečen stvarno hrskaviji (VIDEO)

18.03.2024

14:53

0

Autor: V. I.

Rezultat ima naučno objašnjenje

Kuvar Matija Moleri testirao mit: Da li je krompir kuvan sa sodom bikarbonom pa pečen stvarno hrskaviji (VIDEO)
Copyright Profimedia/Instagram/printscreen

Kuvar Matija Moleri iz Bergama, koji je nedavno ujedinio narode Balkana u svom postu, poznat kao kreator sadržaja na internetu, koga samo na Instagramu prati 1,3 miliona ljudi. Ovaj 26-godišnjak u svom serijalu "Mitovi o hrani" preispituje razne rasprostranjene tvrdnje o hrani i potvrđuje da li su istinite ili ne.

U svom novom videu odlučio je da uporedi krompir kuvan na dva načina:

  • kuvan u vodi sa sodom bikarbonom
  • kuvan u vodi bez sode bikarbone

Cilj ovog testa je da vidi koji od ove dve vrste krompira je hrskaviji kad se skuva a potom ispeče u rerni.

Priprema krompira za test

  • Mladi krompir je skuvao u vodi sa jednom kašičicom soli, a odnos vode i krompira bio je jednak - koliko grama krompira, toliko mililitara vode.
  • Prvu turu povrća skuvao je u vodi bez sode bikarbone, a kada je omekšao, ocedio ga je od viška vode i ubavio u činiju sa maslinovim uljem.
  • Isti postupak ponovio je s kuvanim krompirom, samo što je uz kašičicu soli.u vodu dodao kašičicu sode bikarbone. Krompir je, kao i prethodni, ocedio, ubavio u činiju s maslinovim uljem.
  • Pleh za pečnje je obilno oidmazao maslinovim uljem i na jednu stranu je stavio krompir koji je bio kuvan sa sodom bikarbonom, a na drugu stranu onaj bez sode bikarbone.
  • Pekao ih je 20 minuta, malo promešao, pa ih pekao još 20 minuta.

 

Rezultati testa

Čim ih je izvadio iz rerne, primetio je veliku razliku između krompira. Oni koji su kuvani u vodi sa sodom bikarbonom bili su smeđi i očigledno hrskaviji, a kada ih je Matija probao, potvrdio je teoriju da soda bikarbona u vodi za kuvanje zaista čini krompir hrskavijim.

Naučno objašnjenje

Jedan od njegovih pratilaca objasnio je u komentarima. "Majlardova reakcija se dešava brže u alkalnim sastojcima, tako da povećanje pH sa alkalnom sodom bikarbonom čini da krompir postane hrskav".

"Alkalna voda stvara malo kožice oko krompira koja postaje superhrskava kada se peče, dok je unutrašnjost sočna. Umesto toga možete probati sirće, trebalo bi da deluje isto", pisalo je u drugom komentaru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike