Probajte, nećete se pokajati: Tajni sastojak za krompir-pire čuvene kuvarice Ine Garten nikad vam ne bi pao na pamet

17.02.2024

14:44

0

Autor: V. I.

Ovako napravljen pire biće kremast, aromatičan i preukusan

Probajte, nećete se pokajati: Tajni sastojak za krompir-pire čuvene kuvarice Ine Garten nikad vam ne bi pao na pamet
Copyright Profimedia/Freepik

Ne bi bilo ni nedeljnog ručka ni svečane večere da nemamo na stolu neko jelo sa krompirom. Ako vam je klasičan ukus pomalo dosadio, uradite ono što čuvena kuvarica Ina Garten, koja stoji iza sajta Barefoot contessa (Bosonoga kontesa), radi - dodajte tajni sastojak koji će mu podići ukus.

Jedan od najvećih nedostataka pire krompira jeste taj što može biti previše blage arome. Kada se prave samo od osnovnih sastojaka kao što su mleko, puter i so, i dalje je dobar, ali ne dostiže svoj puni potencijal. Većina nezaboravnih jela imaju neku kombinaciju ukusa poput slatkog i slanog, slatkog i ljutog, gorkog i masnog. Ina Garten to, naravno, zna, zbog čega u svoj pire krompir dodaje kozji sir.

Profimedia/Freepik
 

Oštar, kremasti ukus sira s krompirom je lukav način da dodate više složenosti dosadnoj činiji pire krompira. U stvari, krompir ima blag, zemljani ukus koji se dobro kombinuje sa svim vrstama sastojaka, tako da možete izabrati da koristite ili običan kozji sir ili bilo koju drugu vrstu da biste pronašli kombinaciju koju volite.

Nije teško napraviti pire krompir začinjen kozjim sirom, ali morate imati na umu neke osnovne principe kuvanja. Obavezno dodajte sir dok je krompir još vruć kako bi se besprekorno rastopio u smesi i pokušajte da krompir previše ne mešate i ne gnječite kako ne bi postao kao lepak jer ga onda nijedan sir ne može spasti.

Pravi odnos sastojaka

Kozji sir je lagan, pikantan, svež sir napravljen od kozjeg mleka, i ima nepogrešiv ukus koji dodaje kiselost masnom, slanom pire krompiru. U svom receptu za pire krompir od kozjeg sira, Gartenova dodaje oko 200 grama kozjeg sira sa začinskim biljem u kilogram kuvanog krompira sorte jukon gold da bi dobila pravi odnos ukusa. Međutim, to nije jedini mlečni proizvod koji će vam trebati tako da ne zaboravite mleko i puter- jer sir je tu samo za aromu. Gartenova takođe koristi malo pavlake u svom receptu, što će poboljšati oštar ukus kozjeg sira i dodati kremastoj teksturi vašeg jela.

Freepik
 

Bitno je vreme

Kad god dodate mlečne proizvode svom pire krompiru, važno je da to uradite dok je još veoma vruć. Kada krompir izvadite iz lonca, skrob će početi da se hladi i zgušnjava, pa će vaš krompir početi da postaje lepljiv poput lepka za tapete.

Pošto je krompir toliko osetljiv na temperaturu, dobra je ideja da ostavite kozji sir da postane sobne temperature pre nego što ga umešate. Na taj način, kada ga dodate u krompir, ne morate da brinete da li će ga ohladiti. Kada sve napravite, poslužite krompir od kozjeg sira dok je vruć, sedite i čekajte da stignu komplimenti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike