Izbegnite katastrofu u kuhinji: Dva trika da vam oljušteni krompir nikad ne potamni

30.01.2024

14:17

0

Autor: V. I.

Jednostavni postupci za savršeno beli krompir

Izbegnite katastrofu u kuhinji: Dva trika da vam oljušteni krompir nikad ne potamni
Copyright Freepik

Krompir, jedan od najomiljenijih i najzastupljenijih sastojaka u kuhinji, ponekad može da dobije ružne tamne mrlje. Ove mrlje ne samo da utiču na estetiku jela, već mogu i da utiču na ukus i teksturu. Razumevanje uzroka i rešenja za tamne mrlje na krompiru ključno je za svakog kulinarskog entuzijastu koji teži savršenstvu u svakom obroku.

Glavni problem je što isečeni krompir se ne može dugo da izdrži na sobnoj temperaturi jer brzo dobija ružnu smeđu boju. Kao i u slučaju jabuka, nakon što ga isečete i oštetite mu ćelijsku strukturu, morate vrlo brzo da ga dalje termički obradite. Da biste sprečili da potamni, postoje dva trika koja će vam pomoći. 

Profimedia
 

1. Potopite krompir u ledenu vodu

Kiseonik je veliki neprijatelj sirovog krompira. Proces oksidacije možete da usporite potapanjem oljuštenog krompira u posudu s ledenom vodom. Osim što ćete smanjiti protok kiseonika, usporićete i aktivnost enzima, što će krompir duže zadržati lepu boju. Preporučujemo da posudu sa vodom stavite u frižider i da krompir iskoristite u roku od 24 sata, kako ne bi nepovratno omekšao.

2. Dodajte nešto kiselo

Promenu boje takođe ćete usporiti ako spustite kiselost. Ne radi se o nekom složenom hemijskom eksperimentu, već o dodavanju limuna, limunske kiseline ili sirćeta u posudu s krompirom i vodom.

Imajte na umu da će vam za dva litra vode biti potreban sok od pola limuna.
Profimedia
 

Bitno je znati

Dodajmo i to da je braonkasti krompir i dalje bezbedan za konzumaciju. Ako je stajao, recimo, sat vremena na sobnoj temperaturi i ima fleke, zaista ne morate da brinete. Oksidacija neće uticati na ukus i on će i dalje biti dobar za prženje ili pečenje. Ipak, za savršeno kremast krompir-pire i dalje ćete morati da isečete novi, kako boja ne bi upropastila krajnji proizvod.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike