Recept dana: Ružice od krompira i slanine, dekorativni zalogaji koji su istovremeno hrskavi i sočni (VIDEO)

21.02.2024

07:53

0

Autor: V. I.

Običan prilog pretvoren u remek-delo

Recept dana: Ružice od krompira i slanine, dekorativni zalogaji koji su istovremeno hrskavi i sočni (VIDEO)
Copyright Profimedia

Kreativnost u kuhinji dostiže nove visine sa svakim originalnim receptom koji se pojavi, a ružice od krompira i slanine svakako spadaju u tu kategoriju. Ovaj recept nije samo vizuelno impresivan, već i gastronomski zadovoljavajući, jer majstorski spaja jednostavnost s elegancijom na tanjiru. Umesto da samo serviramo prilog od krompira, zašto ne bismo dodali malo umetnosti u našu kuhinju?

Zamislite tanjir na kojem se nalaze delikatno oblikovane ruže, sažimajući esenciju domaće kuhinje sa sofisticiranim dodirima. Ovaj recept ne traži od vas samo da pratite korake pripreme, već i da se prepustite kreativnom procesu, gde svaka ružica postaje mali umetnički delo.

Profimedia
 

Zadovoljstvu koje proizlazi iz kombinovanja jednostavnih sastojaka poput krompira, slanine, parmezana i aromatičnih dodataka kao što su ruzmarin i beli luk, stvara nešto što je istovremeno poznato i novo.

Ovaj recept nije samo o ukusu, već i o teksturi i izgledu. Kriške krompira, kada se pažljivo preklapaju i uvijaju, ne samo da formiraju lepe ruže već i omogućavaju da svaki sloj postane hrskav i zlatan, dok slanina dodaje dimljeni, sočni element koji se savršeno dopunjuje sa blagim, ali oštrim ukusom parmezana. Proces pripreme, koji uključuje pažljivo oblaganje krompira začinima i njihovo oblikovanje, nije samo korak u receptu; to je prilika da se zaista angažujemo u stvaranju nečega lepog iz običnih sastojaka.

 

 

Vreme pripreme:

  • 80 minuta

Sastojci:

  • 600 g krompira
  • 1,5 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica veoma sitno isečenog svežeg ruzmarina
  • 2 čena belog luka, sitno izrendana
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice crnog bibera
  • 60 g parmezana
  • 6 kriški slanine

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 190 stepni a pleh za mafine dobro nauljite.

2. Uz pomoć mandoline isecite oporane i oljuštene krompire na kriške debljine oko 2 mm (same krajeve krompira odbacite). Preporučujemo da koristite štitnik za prste, barem kada se približite oštrici.

3. Osušite kriške kuhinjskim ubrusima.

4. Bacite kriške u veliku činiju sa maslinovim uljem, ruzmarinom, belim lukom, solju i biberom i obložite sa svih strana.

5. Podelite kriške na šest delova. Pa od svakog kriške rešajte u nizu tako da se preklapaju. Obično ide oko 15 kriški za jednu ružicu. Šestinu (10 g) parmezana pospite preko kriški (oko 1 kašika), a zatim stavite krišku slanine pored njih.

6. Umotajte kriške krompira pa ih umotajte u slaninu.

7. Ređajte u pleh za mafine i nežno raširite latice tako da izgledaju kao ruža. Ponovite da biste napravili 6 ruža.

6. Pokušajte da radite što brže kako biste sprečili da krompir postane voden (nije veliki problem jer će vlaga ispariti u rerni, samo je teže raditi sa njim).

7. Pecite ruže oko 20 minuta. Potom ih zatvorite folijom i vratite u rernu na 35-45 minuta, odnosno dok krompir ne bude hrskav i omekšan do kraja.

8. Kašikom pažljivo izvadite ruže iz pleha i uživajte!

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike