Recept dana: Ruske kape, starinski kolač koji su pravile naše bake, predstavljaju idealan spoj kokosa, čokolade i najkremastijeg fila
U njima najviše uživaju deca, ali ni odrasli neće ostati ravnodušni
Jedan od najlepših starinskih kolača, uglavnom rezervisan za svaku svečanu trpezu, pored grilijaš štanglica, jesu i ruske kape.
Međutim, ove preukusne kremaste kolače možete da pravite tokom cele godine i bilo kojeg godišnjeg doba, jer je njihovom ukusu teško odoleti, a uglavnom ih deca obožavaju.
Pored preukusnog fila, kore i kokosa, svaku rusku kapu krasi i čokoladna glazura koja celoj priči daje poseban šmek.
Možda će vam delovati da je za pripremu ovih kolača potrebno podosta vremena, ali čim budete ušli u štos, verujemo da će vam to postati rutina. Ukoliko budete želeli da napravite veću količinu, samo duplirajte sastojke i uživajte u fantastičnom ukusu.
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 6 kašika šećera
- 50 g brašna
- 2,5 kašike vode
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1,5 kašika kakaoa
Za fil:
- 250 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 2,5 pune kašike brašna
- 1/2 kesice vanilin šećera
- 3,5 kašike šećera u prahu
- malo limunovog soka
- 125 g putera
Za glazuru:
- 50 g čokolade za kuvanje
- 50 ml slatke pavlake
Još:
- 100 g kokosa
Priprema:
Belanca odvojite od žumanaca, a zatim belanca kratko umutite i postepeno dodajte šećer, pa sjedinite mikserom dok ne dobijete čvrst šne. Nakon toga, dodajte i žumanca, pa sve lepo umutite.
Dodajte postepeno vodu i mutite, pa dodajte i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sve lepo promešajte, da ne ostanu grudvice, pa na kraju dodajte kakao i lagano ga umešajte.
Smesu sipajte na pleh koji ste prethodno obložili pek papirom i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.
Proverite čačkalicom da li je kora pečena, a kada bude bila gotova, ostavite je da se ohladi, a zatim je pek papirom skinite i vadite čašom krugove.
Odvojite 50 ml mleka, a zatim dodajte brašno i mikserom umutite tako da ne ostanu grudvice. Mleko koje bude preostalo sipajte u šerpu, a zatim dodajte vanilin šećer i šećer i stavite da se kuva.
Kada se bude zagrejalo, dodajte mleko sa brašnom, a zatim kuvajte sve dok se ne zgusne i sve vreme mešajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Umutite puter sobne temperature, a zatim dodajte šećer u prahu i limunov sok i sve sjedinite mikserom.
Fil pomešajte sa puterom i dobro umutite, tako da ne bude grudvica. Zatim uzmite krug od kore, stavite malo fila i preklopite drugim krugom. Ivice kolača takođe premažite filom, a zatim ih uvaljajte u kokos.
Slatku pavlaku istopite sa čokoladom, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 10-15 minuta, a zatim kašičicom sipate čokoladu na sam vrh kolača.
Ostavite ruske kape da se stegnu u frižideru i služite ih.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari