Recept dana: Staromodna torta od oraha, kremasta i sočna, zasluženo je podvučena u bakinoj svesci

14.02.2024

07:47

0

Autor: V. I.

S ovim receptom možete biti sigurni da će vam slatkiš uspeti

Recept dana: Staromodna torta od oraha, kremasta i sočna, zasluženo je podvučena u bakinoj svesci
Copyright Profimedia

Mnogi će se složiti sa ovom izjavom - nema boljih od starinskih recepata za kolače. Naravno, volimo mi i one moderne, uvek pozdravljamo nove ideje i u toku smo sa inovacijama, ali svaki pravi ljubitelj torti i kolača će vam reći da i bpored svih ovih modernih poslastica ipak prvo izabrao krišku prave, klasične torte.

A to obično znači kolač sa sastojcima kao što su orasi, puter, neutralna pavlaka, dobra domaća jaja. Svi navedeni sastojci su uglavnom zamenjeni novitetima u savremenim receptima, što zbog egzotike, što zbog skupoće. Ovi noviteti su neretko i zdraviji izbor, ali imaju jednu ozbiljnu manu: nemoguće je postići one dobro poznate ukuse i teksture koje podsećaju na mamine i bakine torte.

Freepik
 

Vreme pripreme:

  • 110 minuta

Sastojci:

Za biskvit:

  • 200 g šećera
  • 150 g oraha
  • 100 g brašna
  • 6 jaja
  • 2 kašike prezle

Za krem:

  • 250 g putera
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g oraha
  • 30 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 15 ml konjaka
  • 3 jaja

Dodatno:

  • malo mleka i konjaka
  • seckani orasi

Priprema:

1. Umutite belanca u čvrst sneg, pa dodajte šećer neprestano muteću.

2. Dodajte žumanca, ponovo promešajte i na kraju dodajte mlevene orahe, brašno i prezle.

3. Prebacite smesu u kalup za torte obložen pek-papriom i pecite oko 45 minuta na 190 stepeni.

4. Ohlađeni biskvit isecitehorizontalno na dve kore.

5. Za krem zagrejte 120 ml mleka pomešanog sa konjakom, a u preostalo mlekao ubacite brašno i jaja te dobro promešajte.

6. Kad mleko provri, dodajte mu smesu od jaja i brašna pa kuvajte uz mešanje oko 30 sekundi ili malo duže da se smesa zgusne.

7. Sklonite s vatre, a kad se prohladiti, dodajte puter pomešan sa šećerom i mlevenim orasima.

8. Obe jore prelijte mlekom pomešanim s konjakom.

9. Prvu koru premažite sa oko 2/3 kreme, pa preklopite drugom i prelijte tortu ostatkom kreme i ukrasite seckanim orasima.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike