Recept dana: Tavče na gravče s kobasicama, omiljen specijalitet od pasulja tetovca
Spremanje zahteva malo vremena i strpljenja, ali svaka sekunda uložena u pripremu vredi
Tavče na gravče je pravo kulinarsko putovanje kroz vreme i ukuse Balkana. U svojoj srži, ovo jelo je hvalospev pasulju, kome se u Srbiji, kao i u Makedoniji odakle potiče, odaje posebna čast. Zamislite vatrenocrvene paprike, sunce koje se ogleda u sjaju maslinovog ulja, i miris dimljenog mesa koji se širi kroz kuhinju. Tavče na gravče znači pasulj kuvan u posudi zvanoj "tava", obično glinenoj, ali to je samo početak priče.
Pasulj se najpre natapa preko noći, jer tako postaje mekši i lakši za varenje. Zatim se sporo krčka sa lukom, crvenom paprikom, i, ako volite, sa malo suvog mesa ili kobasice. Začini? E to je tajna svake domaćice, ali u osnovi idu malo bibera, dimljena paprika, možda i lovorov list.
Savet? Strpljenje. Ovo jelo traži vreme i ljubav. Dugotrajno kuvanje na tihoj vatri omogućava da se svi ukusi sjedine u savršenom skladu. A kada se pasulj konačno zapeče u rerni, u onoj istoj tavi, dobija se hrskava korica koja je neodoljiva.
U Srbiji, posebno u regionima bližim Makedoniji, ovo jelo se često nalazi na stolu za velike porodične ručkove ili praznične večere. I ne zaboravite - najbolje je da poslužite toplog uz parče svežeg hleba i čašu dobrog vina.
Vreme pripreme:
- 140 minuta
Sastojci
- 500 g pasulja tetovca
- 300 g kobasica
- 3 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 3 čena belog luka
- 3 kašike brašna
- 2 kašike mlevene paprike
- 100 ml ulja
- 1 veza peršuna
- suvi začin
- so, biber
Priprema:
1. Pasulj operite i ostavite da odstoji preko noći u hladnoj vodi.
2. Sutradan prospite vodu, nalijte hladnom vodom i kuvajte dok ne proključa.
3. Ocedite, nalijte vrelu vodu, ubacite šargarepu pa kuvajte dok ne omekša, pazeći da se ne prekuva, pa ga procedite.
4. Crni luk isecite na tanke kolutove.
5. Na ulju zagrejete i ispržite crni luk a kad omekša, dodajte iseckan beli luk, brašno i pržite dok sve ne dobije zlatnu boju.
6. Dodajte mlevenu papriku, kratko pržite pa mešajući dodajte pasulj i pola vode u kojoj se kuvao.
7. Skuvanu šargarepu izgnječite i vratite u pasulj, pa začinite.
8. Pasulj ipajte u zemljanu posudu, dodajte kobasice, pa ecite u rerni na 200 stepeni oko 90 minuta.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari