Brže se kuva i manje nadima: Izbegnite ove greške u kuvanju pasulja uz savet profesionalca

05.10.2023

14:14

0

Autor: K. B.

Kuvanje pasulja može se činiti zastrašujućim zadatkom, ali uz nekoliko jednostavnih koraka, možete ga lako pripremiti kod kuće i uvek imati pri ruci za razna ukusna jela

Brže se kuva i manje nadima: Izbegnite ove greške u kuvanju pasulja uz savet profesionalca
Copyright Profimedia

Prvi korak je da pažljivo pregledate suvi pasulj pre nego što počnete pripremu. Ponekad se u njemu mogu naći sitni kamenčići, komadići zemlje ili pokoja suva travka. Takođe, uklonite zrna koja su smežurana ili imaju drugačiju boju od ostatka.

Nakon što ste pregledali pasulj, možete razmotriti da li želite da ga potopite u vodu pre kuvanja. Iako ovaj korak nije obavezan, preporučuje se jer skraćuje vreme kuvanja i olakšava varenje. Pasulj stavite u dublju posudu i prelijte ga vodom, tako da voda bude iznad nivoa pasulja za oko 5 centimetara, budući da će pasulj nabubriti. Nakon nekoliko minuta, pasulj koji ispliva na površinu treba baciti. Ostavite pasulj da se natapa najmanje 8 sati, idealno preko noći. Ujutro ga ocedite i isperite, i tada je spreman za kuvanje.

Profimedia
 

Kada je pasulj natopljen, prebacite ga u veliku šerpu i prelijte vodom. Kada voda provri, kuvajte još 30 minuta i koristite kašiku za uklanjanje pene koja se pojavi na površini. Posolite pasulj i nastavite sa kuvanjem dok ne postane mekan. Vreme kuvanja može varirati u zavisnosti od vrste i veličine pasulja, pa povremeno proveravajte njegovu mekoću i dodajte vodu ako je potrebno kako ne bi zagoreo na dnu lonca.

Naravno, obavezno isprobajte čuveni vojnički pasulj prema JNA receptu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike