Već nam ide voda na usta: Meso kao ispod sača, nije vam potrebna vatra, samo par caka

29.12.2023

14:41

0

Autor: V. I.

Pečenje pripremljeno ovom metodom topi se ustima nakon dugog krčkanja u svojim sokovima i nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Već nam ide voda na usta: Meso kao ispod sača, nije vam potrebna vatra, samo par caka
Copyright Profimedia

Za mnoge je teletina, jagnjetina, riba ili drugo meso ispod sača su sinonima za svečanu trpezu, što je sasvim razumljivo - meso pripremljeno na ovaj način ima poseban šmek, aromu, ali i teksturu. E, sad, lako je  onima koji imaju gde da prave meso ispod sača, ali šta je s onim ljubiteljima sočnih đakonija koji ne samo da nemaju sač, već nemaju ni pojma gde da naruče specijalitete ispod sača koji će im biti baš po volji ukusa, a cenovno pristupačan?

Profimedia
Pečenje ispod sača/peke nije svakom dostupno

Ako i vi pripadate ovoj drugoj grupi, za vas imamo zgodnu caku, s kojom se ovo jelo sprema kod kuće, u običnoj rerni, da bude mekano i ukusno, skoro kao da se peče ispod sača. Zapravo je prilično jednostavno, samo treba imitirati uslove u kojima se peče na otvorenom.

Glinena posuda za pečenje će vam biti od velike koristi, ali u nedostatku će vam poslužiti vatrostalna ili metalna, pod uslovom da se dobro zatvori. To je ključni detalj za ovu našu gastro-avanturu.

Profimedia
Pečenje ispod sača/peke nije svakom dostupno

Količinu namirnica i pribora prilagodićete veličini posude koja će imati ulogu pekača, a možete koristiti sve što inače volite da jedete pripremljeno na ovaj način. Sve sastojke nasecitena malo veće komade, dobro ih začinite i posolite, pa ostavite tako začinjeno da odstoji oko sat vremena.

Priprema ribe

1. Sve sastojke stavite u posudu za pečenje i prelijte sa oko 100 ml vina.

 2. Poklopite i umotajte potom sve zajedno u aluminijumsku foliju tako da da što manje tečnosti dobije priliku da ispari.

3. Ukoliko koristite vatrostalnu glinu ili posuđe, stavite ih u hladnu rernu, podesite temperaturu na 180 stepeni i pecite oko dva do dva i po sata.

Priprema mesa

1. Ako pak pečete meso, nakon što odstojalo  oko sat , stavite gau posudu za pečenje, poprskajte uljem i po želji dodajte vino.

2. U šerpici prokuvajte dve-tri kašike ulja dok ne provri, pa meso prelijte tom mašću.

3. Poklopite pleh, sve dobro umotajte aluminijumskom folijom i stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni.

4. Pecite 15 minuta, pa smanjite temperaturu na 200 i pecite još 20 minuta.

5. Potom prokuvajte oko 100 ml vode, izvadite posudu i otvorite, pa dodajte u vodu u meso, vratite poklopac i foliju te kuvajte još  45 minuta.

6. Zatim u jelo dodajte isečeno i začinjeno povrće, na vrh staviti meso, po potrebi preliti još malo ključale vode, pa ponovo poklopiti i vratiti u rernu na 45 minuta. Na kraju skinite poklopac i pecite nepoklopljeno 15-20 minuta.

Meso pripremljeno na ovaj način biće kao da je ispod sača.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike