Recept dana: Kuvar iz bivše Jugoslavije otkriva tajnu savršenog pasulja, najukusnijeg starinskog jela

01.11.2023

07:58

2

Autor: K. B.

Današnji recept za ručak je pasulj - jelo koje se lako priprema, ali ima izvanredan ukus

Recept dana: Kuvar iz bivše Jugoslavije otkriva tajnu savršenog pasulja, najukusnijeg starinskog jela
Copyright Profimedia

Nedavno smo otkrili recept koji je osvojio mnoga takmičenja. Stevo Karapandža, najpoznatiji kuvar s prostora bivše Jugoslavije, priznao je da voli pripremati pasulj po ovom receptu.

Sastojci:

  • 450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2 lovorova lista
  • 300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika biljnog začina
  • 2 kašike brašna
  • 30 ml ulja
  • So po ukusu
Profimedia
 

Priprema:

1. Pasulj očistite, operite i ostavite da se potopi u hladnoj vodi preko noći. Ujutro, stavite ga da provri i kuvajte ga oko deset minuta. Zatim ocedite vodu.

2. Iseckajte dva luka i dodajte ih pasulju zajedno sa lovorovim listovima.

3. Očistite i iseckajte šargarepe. Propržite ih s lukom i dodajte pasulju zajedno sa opranim suvim mesom ili rebrima.

4. Kuvajte pasulj jedan do dva sata (zavisno o vrsti pasulja), po potrebi dodajte više vode kako biste dobili željenu gustinu čorbe.

5. Za zapršku, zagrejte ulje u tiganju, dodajte brašno i propržite ga dok ne postane mirisno, pazite da ne zagori. Ohladite zapršku i dodajte mlevenu papriku. Dobro promešajte i sipajte u kuvani pasulj.

6. Dodajte biljni začin, biber i so po ukusu. Kuvajte još pet minuta, zatim isključite i poslužite. Uživajte u ukusnom pasulju!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike