Tajni sastojak koji se dodaje u palentu na kraju, zbog kojeg će biti kremasta i ukusna

09.10.2023

14:44

2

Autor: V. I.

Saveti za pravljenje palente uz koje ćete uživati u ovom ukusnom jelu i eksperimentisati sa različitim ukusima i teksturama da biste stvorili savršeni obrok

Tajni sastojak koji se dodaje u palentu na kraju, zbog kojeg će biti kremasta i ukusna
Copyright Profimedia

Pravljenje savršene palente može biti umetnost, ali uz nekoliko ključnih saveta i prakse, svako može postići da dobije ukusno i kremasto jelo. Evo nekoliko koraka i saveta za pripremu kačamaka koji je ukusan i zdrav.

Odaberite pravi tip brašna

Postoje različite vrste palente, uključujući običnu (instant) i integralnu palentu. Instant palenta je obično brže gotova, dok integralna palenta ima više vlakana i hranljivih materija. Izaberite onu koja najbolje odgovara vašem ukusu i potrebama.

Profimedia
 

Odgovarajući odnos tečnosti

Za svaku šolju palente, obično se koristi 4 šolje tečnosti (voda, mleko ili supa). Precizan odnos zavisi od željene gustine palente. Za gušću palentu, koristite manje tečnosti, a za ređu palentu, više tečnosti.

Zagrejte tečnost

Pre nego što dodate palentu, zagrijte tečnost (vodu, mleko ili supu) u šerpi. Ovo će ubrzati proces kuvanja i sprečiti da se pojave grudvice.

Pažljivo solite

Pre nego što dodate palentu, posolite zagrejanu tečnost. So će dati osnovni ukus palenti, pa budite pažljivi, da ne bude previše slana.

 

 

Polako dodajte palentu

Dodajte palentu u vrelu tečnost lagano i neprestano mešajte. Ovo će sprečiti stvaranje grudvica i osigurati ravnomerno kuvanje.

Smanjite temperaturu

Nakon što ste dodali palentu, smanjite temperaturu i neprestano mešajte. Palenta se brzo zgušnjava, pa je važno da je ne ostavite bez nadzora.

Dodajte masnoću

Dodavanje kockice putera ili rendanog sira na samom kraju može obogatiti ukus palente. Samo, pazite da ne zagori.

 

 

Uklonite s vatre kada je kremasta

Palenta je spremna kada postane kremasta i počne se odvajati od ivica šerpe. Ovo obično traje oko 30 minuta.

Servirajte odmah

Palentu poslužite odmah dok je još topla i kremasta. Možete je poslužiti kao prilog uz različite umake, povrće ili meso.

Eksperimentišite s dodacima

Palentu možete obogatiti različitim dodacima kao što su pečurke, paradajz sos, bosiljak, pečeno povrće ili grilovani pileći fileti. Prilagodite je prema svojim željama i eksperimentišite sa različitim ukusima.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike