Recept dana: Najslađe slatko od trešanja po receptu naših baka
Slatko uvek asocira na toplinu doma i porodice
Kašičica slatkog, domaća kafa i čašica rakije “za cirkulaciju” - tako su naše bake i deke započinjali dan. Nekada smo gostima obavezno služili slatko i vodu kako bi im poželeli dobrodošlicu.
Danas je tempo života malo drugačiji, brži i neumoljiviji, ali to ne znači da jedan dan u toku ove nedelje ne bismo mogli da izdvojimo kako bismo se posvetili pripremi slatkog koje će nas, u narednim mesecima, s vremena na vreme vratiti u detinjstvo i ušuškati nam dušu.
Slatko od trešanja je prva zimnica koju pripremamo u toku godine, možda nam je zato i najdraže i najslađe. Priprema se već početkom juna i može se kuvati od belih, ali i od šarenih i crvenih trešanja.
Ukoliko želite da crvene trešnje budu bele kad su slatko skuva, onda u toku kuvanja u šerpu stavite kašičicu vinobrana.
Takođe, važno je da plodovi koje birate za slatko budu zdravi i krupni i nikako prezreli.
Sastojci:
- 1 kg očišćenih trešanja
- 1,2 kg šećera
- 1 limun
- 1 štapić vanile
- 400 ml čaše vode
Priprema:
Trešnje dobro operite i očistite od lišća, peteljki i koštica.
U veću šerpu sipajte šećer, dolijte vodu i kuvajte na jakoj temperaturi gust sirup.
Kad je sirup gotov, spustite u njega trešnje. Nastavite s kuvanjem, pa dodajte štapić vanile i sok od limuna. Temperaturu ringle ne snižavajte.
Slatko je gotovo kad sirup dok ga sipate iz kašike ne teče u jednom mlazu, već u prekidima, tj. teškim kapima. Tada skinite penu i pokrijte vlažnom platnenom krpom.
Ostavite da stoji oko 12 sati. Pripremite čiste, suve teglice i sipajte slatko u njih, pazeći da u svakoj lepo rasporedite i plodove i tečnu masu.
Na teglice stavite celofan, zategnite ih gumicama i ostavite na prohladno mesto, u špajz ili podrum.
Do sledećeg proleća ne treba da brinete, ovako spremljeno slatko ostaće nepromenjeno sve vreme.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari