Recept dana: Bueno rolat je savršenstvo sa srcem od lešnika i čokolade

19.03.2023

08:05

0

Autor: Z. A.

Idealan slatkiš za vikend kulinarenje

Recept dana: Bueno rolat je savršenstvo sa srcem od lešnika i čokolade
Bueno rolat - Copyright Instagram: slatkadomacica

Kada naiđete na neki slatkiš na društvenim mrežama, a on vas pozove kao što se nama ovaj rolat obratio - onda znate šta vam je činiti.

Iako slike sve govore, treća dimnezija kolača koji stoji pred vama, a vi spremni da mu se prepoustite - uvodi vas u četvrtu dimenziju, a u njoj živi sreća.

A možete da koristite neki od namaza koji smo vem nedavno preporučili.

Recept smo videli kod Julije Radojević ili slatkedomacice na Instagramu, gde obično svratimo da podignemo raspoloženje.

Kad odete tamo, biće vam jasno sve.

Vreme pripreme:

  • oko 40 minuta

Sastojci

:
Za koru
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 80 g brašna
  • 1/2 kašičice prašaka za pecivo
  • 20 g kakao praha
  • 40 g mlevenog lešnika
  • 4 kašike vode
  • po želji malo blago čokoladnog mleka za polivanje kore

Za fil

  • 250 g maskarpone sira
  • 250 g lešnik-čoko krema (može i bela linolada npr.)
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 kremfiks

Za dekoraciju

  • 50 g istopljene mlečne čokolade
  • lešnik komadići

Priprema

1. Za koricu odvojite belanca od žumanaca, belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg, dodajte naizmenično jedno po jedno žumance i vodu. Suve sastojke pomešati i dodajte kašiku po kašiku u smesu. Sve treba polako mešati dok se ne sjedini. Nakon toga testo rasporedite po plehu obloženim pek-papirom i pecite 10-15 minuta na 170 stepeni.

2. Odmah posle pečenja na koricu stavite vlažnu krpu, okrenite koricu na drugu stranu, skinite papir i urolajte je po dužoj strani. Krpom prekrijte urolanu koru i ostavite tako da se potpuno ohladi.

3. Za to vreme napravite fil. Mikserom umutite maskarpone i krem (ovde može i prah šećer da se doda ko voli), na kraju dodajte neumućenu slatku pavlaku i kremfiks i mutite dok ne nastane poprilično čvrst fil.

4. Koricu sada ispravite, nju sada možete da prelijete belim čokoladnim mlekom. Zatim namažete fil na koricu, ostavite otprilike trećinu fila za preko, i polako uvijete rolat po dužini, prebacite ga na tacnu, namažete ostatak fila i ukrasite po želji – recimo, istopljenom mlečnom čokoladom i roše kuglicama.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike