Pravilna priprema svinjskog mesa: Bez obzira na to da li ga kuvate ili pečete, ova četiri pravila morate da znate

20.02.2023

13:44

0

Autor: Z.A.S.

Greše čak i najiskusnije domaćice

Pravilna priprema svinjskog mesa: Bez obzira na to da li ga kuvate ili pečete, ova četiri pravila morate da znate
Svinjsko meso - Copyright Freepik

Bez obzira na to da li ste početnik, ili ste već iskusni u kuhinji, ne bi bilo loše da, kada je pripremanje mesa u pitanju, znate neke osnove.

S obzirom na to da mnogi od vas najčešće kupuju svinjsko meso, potrebno je da znate kako se ono pravilno priprema. To, za početak, podrazumeva da je, ukoliko nemate vremena da ga pripremite kako treba, bolje da njegovu pripremu odložite.

Ono što uradite pre nego što započnete termičku obradu, ali i sama termička obrada umnogome će uticati na ukus mesa, pa obavezno obratite pažnju na ovih nekoliko stvari.

Freepik
 

Brzina

Pre nego što započnete bilo kakvu termičku obradu, potrebno je da meso, ukoliko je bilo zamrznuto, dobro odledite. Idealno je ono sobne temperature, jer će tako biti najukusnije, a pomoći će vam i marinada. Naravno, pre nego što počnete da ga marinirate, prvo ga dobro osušite.

Čekić

Mnoge domaćice koriste čekić za meso i izlupaju ga pre nego što počnu sa termičkom obradom. Međutim, to nije uvek najbolje rešenje, jer je istanjeno meso dobro samo ukoliko planirate da ga punite ili pohujete. U svakom drugom slučaju ga ostavite u komadu ili ga isecite na deblje šnicle.

Često se dešava da domaćice pre pripreme meso izlupaju čekićem. Ali, to nije uvek dobro rešenje.Istanjeno meso je dobro samo ako ćete ga puniti ili pohovati, a u svim drugim slučajevima termičke obradite ostavite ga u komadu ili isecite deblje šnicle. 

Freepik
 

Prava tehnika kuvanja

Na koji način ćete spremiti mesto zavisi od same vrste mesa. Ukoliko pripremate roštilj, koristićete krmenadle, dok ćete za supu uzeti meso koje zahteva dugo kuvanje. Ako ste pak ljubitelj prženja, pileći file je pravo rešenje za vas. Sa druge strane, ako meso želite da ispečete, preporuka je da koristite cele komade mesa, poput paufleka, svinjskog buta, ili svinjskog vrata. Ukoliko je meso kvalitetno, nije potrebno stavljati puno začina, već samo ono osnovno, poput soli, bibera, ruzmarina i belog luka. So i biber obavezno stavite neposredno pre nego što meso bude gotovo.

Freepik
 

Različite vrste masnoća

Prilikom termičke obrade mesa, potrebno je da koristite više vrsta masnoća. Na primer, ukoliko ga pržite, počnite da ga pržite u ulju, u sredini prženja dodajte puter, ili mešajte svinjsku mast sa puterom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike