aktuelno

Recet dana: Hilandar torta, svetogorska kremasta poslastica stara nekoliko vekova

29.01.2023

07:06

0

Autor: Z. A.

Hvala Bogu što ova torta postoji

Recet dana: Hilandar torta, svetogorska kremasta poslastica stara nekoliko vekova
Hilandar torta - Copyright Pexels

Hilandar torta je toliko ukusna a tako jednostavna i po sastavu i za pravljenje. Sam njen naziv, poput torte beli anđeo, izaziva poštovanje, a sastojci radovanje.

Iako nalazimo podatke da je recept za nju star nekoliko vekova, verujemo da je ovo daleka varijacija nekog starog recepta koji je napravljen u čast velike spske svetinje.

Tortu vole monasi, u dane kada je dozvoljeno da jedu mrsnu hranu, ali i mnogi namerni posetioci Svete Gore Atoske.

Kad pročitate šta ide u ovu tortu, odmah vam se smeši brk i zahvaljujete se bogu na tome što ju je neko izmislio.

Vreme pripreme:

  • oko 50 minuta

Sastojci:

Za patišpanj

  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike kakaoa

Za fil

  • 5 jaja
  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 125 g putera
  • 5 kašika šećera

Za ukrašavanje

  • 50 g mlevenih oraha
  • 1 kašika tankih listova bele čokolade
  • čokoladni ukrasi
Recet dana: Hilandar torta, svetogorska kremasta poslastica stara nekoliko vekovaPexels
 

Priprema:

1. Patišpanj pravite tako što u veći sud razbijete 10 jaja, dodate šećer i mutite mikserom dok se ne rastopi. Dodajte kakao, mlevene orahe i mešate varjačom dok se smesa ne sjedini.

Testo sipajte u okrugli kalup za pečenje obložen pek-papirom i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

2. Pripremite fil tako što u šerpicu, na šporetu, stavite puter i dodate čokoladu izlomljenu na komade. Kada se rastopi, sklonite šerpicu sa šporeta. Pet jaja razbijte i odvojite belanca od žumanaca. Mikserom umutite belanca i šećer u čvrst šam. Zatim mikserom umutite žumanca, dodajte ohlađenu rastopljenu čokoladu s puterom i izmutite mikserom. Zatim dodajte umućena belanca i mutite mikserom dok se fil ne sjedini. Stavite u frižider da se stegne.

3. Patišpanj isecite na dve jednake kore. Prvu koru stavite na tacnu za tortu i premažite je filom. Na fil stavite drugu koru i celu tortu premažite filom. Tortu sa strane prekrijte mlevenim orasima. Orahe nanesite i po krajevima gornje površine. Sredinu torte dekorišite komadima bele čokolade i čokoladnim ukrasima.

Recet dana: Hilandar torta, svetogorska kremasta poslastica stara nekoliko vekovaUnsplash
Hilandra torta

Bon appetit!

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike