Recet dana: Hilandar torta, svetogorska kremasta poslastica stara nekoliko vekova
Hvala Bogu što ova torta postoji
Hilandar torta je toliko ukusna a tako jednostavna i po sastavu i za pravljenje. Sam njen naziv, poput torte beli anđeo, izaziva poštovanje, a sastojci radovanje.
Iako nalazimo podatke da je recept za nju star nekoliko vekova, verujemo da je ovo daleka varijacija nekog starog recepta koji je napravljen u čast velike spske svetinje.
Tortu vole monasi, u dane kada je dozvoljeno da jedu mrsnu hranu, ali i mnogi namerni posetioci Svete Gore Atoske.
Kad pročitate šta ide u ovu tortu, odmah vam se smeši brk i zahvaljujete se bogu na tome što ju je neko izmislio.
Vreme pripreme:
- oko 50 minuta
Sastojci:
Za patišpanj
- 10 jaja
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike kakaoa
Za fil
- 5 jaja
- 300 g čokolade za kuvanje
- 125 g putera
- 5 kašika šećera
Za ukrašavanje
- 50 g mlevenih oraha
- 1 kašika tankih listova bele čokolade
- čokoladni ukrasi
Priprema:
1. Patišpanj pravite tako što u veći sud razbijete 10 jaja, dodate šećer i mutite mikserom dok se ne rastopi. Dodajte kakao, mlevene orahe i mešate varjačom dok se smesa ne sjedini.
2. Pripremite fil tako što u šerpicu, na šporetu, stavite puter i dodate čokoladu izlomljenu na komade. Kada se rastopi, sklonite šerpicu sa šporeta. Pet jaja razbijte i odvojite belanca od žumanaca. Mikserom umutite belanca i šećer u čvrst šam. Zatim mikserom umutite žumanca, dodajte ohlađenu rastopljenu čokoladu s puterom i izmutite mikserom. Zatim dodajte umućena belanca i mutite mikserom dok se fil ne sjedini. Stavite u frižider da se stegne.
3. Patišpanj isecite na dve jednake kore. Prvu koru stavite na tacnu za tortu i premažite je filom. Na fil stavite drugu koru i celu tortu premažite filom. Tortu sa strane prekrijte mlevenim orasima. Orahe nanesite i po krajevima gornje površine. Sredinu torte dekorišite komadima bele čokolade i čokoladnim ukrasima.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari