Niko ne zna da spremi ajvar bolje od Nade Topčagić: Dobro operite ruke, pročitajte recept i počnite - davićete se u njemu

04.11.2022

13:26

0

Autor: Z. A.

Sprema celu zimnicu, a dve Nadine cake nemaju cenu

Niko ne zna da spremi ajvar bolje od Nade Topčagić: Dobro operite ruke, pročitajte recept i počnite - davićete se u njemu
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/Profimedia

Čim dođe vreme za pripremu zimnice, pevačica Nada Topčagić i njen suprug upute se na Taru, gde imaju vikendicu, pa izbace malu peć bubnjaru u dvorište i priprema raznih đakonija za zimu može da počne.

A osim ajvara, Nada kuva i slatko od malina i dunja, kao i sok od paradajza.

- Baš ste me uhvatili kad sam napravila kratku pauzu da se malo odmorim, pa ću odmah da nastavim da pečem paprike. Teško je, ali niko ne pravi ajvar kao ja - kaže na početku razgovora za „Alo!“ pevačica i objašnjava da zimnicu ne sprema zbog sebe već zbog drugih.

- Ne mogu svoju porodicu, svoje slatke unučiće i prijatelje, da ostavim bez zimnice. Ako biste ih sve pitali, iz topa bi rekli da nema boljeg od mog ajvara - kaže Nada i dodaje da ne voli da joj pomažu drugi.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Ovog puta Nada je rešila da otkrije neke trikove koje godinama koristi u pripremanju zimnice.

- Kada se pravi ajvar ili bilo koja druga zimnica, to je ozbiljan proces. Volim sve postepeno da odradim, a prvo i osnovno je da se dobro operu ruke. Ali ne samo deterdžentom da ne ostanu hemikalije, nego sodom bikarbonom jer ona uklanja sve bakterije - započinje Nada i dodaje:

- Posle toga, sledi pranje tegli, a to je još ozbiljniji proces. Operem ih vrelom vodom, pa ih četkama dobro oribam, onda ih sušim u rerni i tek su tada spremne za korišćenje – kaže pevačica i dodaje da tek tada paprike dolaze na red.

- Posle toga perem paprike, svaku detaljno proverim i očistim, pa ih tek onda pečem dok lepo ne pocrne da mogu lako da se ljušte - priča ushićena Nada i otkriva nam dalji tok pripreme ajvara.

RINA
 

- Kad ih ljuštim, svaki delić pažljivo skinem i stavljam ih na sušenje. Pošto već 34 godine pravim ajvar, naučila sam da je najbolje da se paprike ne suše celu noć da ne bi izgubile sav sok, već pola noći, pa čekam do pola tri i onda ih skidam sa sušenja. I onda sledi kuvanje – priča pevačica i dodaje:

- Kada kažu da je priprema laka, ljudi nemaju pojma. Kada skuvam paprike, odmah ih vrele ubacim u teglu i tada sledi moj trik i štos. Papriku stavim do vrha poklopca bukvalno da se jedva zatvori. Onda tegle uvijem u krpe, pa ih stavljam u korpu koju sam prethodno uvila u ćebe. Sve mora da bude dobro ugrejano, eto tako Nada pravi svoj čuveni ajvar - ispričala je pevačica za „Alo!“ u jednom dahu.

Profimedia
 

Na pitanje da li sav ajvar pojedu ona i njena porodica ili je ipak darežljive ruke, Nada odgovara:

- Ma kakvi, daleko od toga da mi sve pojedemo. Pa od tih 200 tegli najmanje pola podelim svojim prijateljima. Nama ostane tri-četiri tegle ajvara, a najdraže mi je kada me pohvale da pravim najbolju zimnicu - zaključuje Nada.

RINA
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike