Recept dana: Ajvar

05.10.2020

06:08 >> 17:01

0

Mnogo je recepata za ovaj domaći specijalitet, a naš je odličan

Recept dana: Ajvar
Copyright Profimedia

Ajvar je naš specijalitet i naš brend. Zbog njega jesen uvek miriše na pečene paprike i bakinu kuhinju. Pijace su pune paprika koje čekaju da dobiju svoju ulogu u tegli i mesto na polici u špajzu. Okej, možete i da kupite ajvar, ali uživanje je potpuno kada ga sami napravite. Svaka žena ima svoj tajni recept za ovu deliciju koji je nasledila od majke ili bake, a ukoliko još niste odlučili šta ćete ove godine ostaviti za zimske dane, otkrivamo vam tajnu za jednostavan i ukusan ajvar.

Sastojci:

  • 7 kg crvene paprike šilje
  • 400 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika esencije
  • soli po ukusu (3‒4 kašike)

Priprema:

1. Ispecite paprike, ostavite ih da potpare, oljuštite ih, odstranite im peteljke i semenke, pa ih stavite u cediljku (ili gazu) da se cede pet-šest sati.

2. Sameljite ih na mašini za mlevenje mesa.

3. Samlevenu papriku preručite u široku šerpu.

4. Zagrejte ulje do ključanja, pa njime prelijte papriku i ostaviti da odstoji 30 minuta.

5. Stavite šerpu na vatru, pa dodajte šećer i esenciju, a nakon 10 minuta i soli po ukusu (3–4 kašike).

6. Od trenutka kada ajvar proključa, pržite ga još 30 minuta neprestano mešajući.

7. Sipajte ajvar u sterilisane tegle, dobro ih zatvorite celofanom i gumicom, pa poklopcem, svaku okrenite naopako, ostavite ih da stoje tako pet minuta, potom ih preokrenite, zamotajte u ćebe i ostavite da se lagano hlade.

PRIPREMITE I: Recept dana: Pekarski krompir

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike