Posle kiša opet dolazi sunce: Koje predmete ne smete ostavljati nikad u autu po vrućini

26.06.2024

15:56

0

Autor: V. I.

Izbegnite oštećenja i rizik po zdravlje

Posle kiša opet dolazi sunce: Koje predmete ne smete ostavljati nikad u autu po vrućini
Copyright Profimedia

Trenutno je došlo toliko željeno zahlađenje s kišom, međutim, najavljeno je da će veoma brzo krenuti vrućine i da treba da se pripremimo za to. Visoke temperature mogu biti opasne, ne samo po naše zdravlje već i po predmete koje ostavljamo u automobilima. Evo koje stvari nikako ne bi trebalo da ostavljate u kolima tokom velikih vrućina.

1. Krema za sunčanje

Sa jakim suncem, možda ćete se začuditi zašto se krema za sunčanje ne sme ostavljati u autu. Na previsokim temperaturama, nekoliko sastojaka u kremi će se razgraditi. Krema će postati beskorisna, što vas može izložiti opasnim UV zracima.

Da biste izbegli rizik od opekotina i štetnih efekata sunčevih zraka, uvek nosite kremu za sunčanje sa sobom. Pored toga, čuvanje kreme u hladnijim uslovima produžava njen rok trajanja i efikasnost. Kada krema za sunčanje izgubi svoju zaštitnu sposobnost, povećava se rizik od opekotina, starenja kože i čak raka kože. Zato je bolje biti siguran i uvek imati kremu nadohvat ruke, ali ne u vreloj unutrašnjosti automobila.

Profimedia
 

 

2. Flaše s vodom

Plastične flaše ostavljene u vrućem autu izazvaće otpuštanje otrovnih hemikalija u piće. Tokom vrelih dana važno je ostati hidriran, ali plastične boce nisu dobar izbor. Preporučuje se korišćenje metalnih ili staklenih flaša koje ne otpuštaju štetne materije pri visokim temperaturama.

Plastične flaše, posebno one koje sadrže BPA (bisfenol A), mogu osloboditi ove hemikalije kada se izlože visokim temperaturama. Ove hemikalije mogu biti štetne po zdravlje, izazivajući hormonalne disbalanse i povećavajući rizik od raznih bolesti. Metalne ili staklene boce, s druge strane, ne sadrže ove štetne materije i održavaju vodu hladnijom duže vreme, što je idealno za vrele letnje dane.

Profimedia
 

 

3. Lekovi

Uvek proverite pakovanje lekova kako biste bili sigurni da ih pravilno čuvate. Neki lekovi se pokvare na vrućini, postajući beskorisni ili čak štetni. Visoke temperature mogu promeniti njihov hemijski sastav , što može smanjiti njihovu efikasnost ili izazvati neželjene efekte.

Lekovi poput insulina, antibiotika i drugih farmaceutskih proizvoda mogu izgubiti svoja svojstva ako su izloženi ekstremnim temperaturama. Čuvanje lekova na hladnom i suvom mestu je ključno za održavanje njihove efikasnosti. Takođe, uvek nosite lekove sa sobom u ručnoj torbi ili ruksaku, posebno ako putujete, kako biste izbegli rizik od njihovog kvarenja.

Profimedia
 

 

4. Sunčane naočare

Sunčane naočare su simbol leta i putovanja, ali ih ne treba ostavljati u autu. Ako se ostave na veoma vrućem mestu, mogu se iskriviti ili slomiti zbog visokih temperatura. Držite ih u zaštitnoj futroli i nosite sa sobom kako biste ih sačuvali od oštećenja.

Plastični okviri i sočiva mogu se deformisati pod uticajem visokih temperatura, što može narušiti njihov izgled i funkcionalnost. Takođe, UV zaštitni sloj na sočivima može se oštetiti, smanjujući efikasnost zaštite očiju od štetnih sunčevih zraka. Investirajte u kvalitetnu futrolu koja će zaštititi vaše naočare ne samo od toplote, već i od ogrebotina i drugih fizičkih oštećenja.

Profimedia
 

 

5. Pića u konzervama

Za dug put na letnji dan važno je imati osvežavajuće hladno piće. Međutim, gazirana pića mogu da eksplodiraju na previsokim temperaturama, stvarajući lepljiv i možda skup nered. Pića u konzervama najbolje je čuvati na hladnom mestu kako bi se izbegle neprijatnosti.

Visoke temperature povećavaju pritisak u konzervama, što može dovesti do njihovog pucanja. Ova eksplozija ne samo da može zaprljati unutrašnjost vašeg automobila, već može biti i opasna po zdravlje ako dođe do povrede. Čuvajte pića u mobilnom frižideru ili torbi sa ledom kada putujete, kako biste uživali u osveženju bez rizika.

Profimedia
 

 

6. Mobilni telefoni

Na visokim temperaturama baterija vašeg telefona može da se pokvari ako se pregreje, što može biti skupo za zamenu. Prema pisanju The Sun, pregrejani mobilni telefoni mogu prestati da rade ili čak da izazvu požar. Uvek ih nosite sa sobom ili ih čuvajte na hladnom mestu.

Pored baterija, ekran telefona i unutrašnji delovi mogu se oštetiti usled pregrevanja, što može dovesti do trajnih kvarova. Pregrejan telefon može automatski isključiti važne funkcije kako bi se zaštitio, ali ponovljeno izlaganje visokim temperaturama može trajno smanjiti performanse uređaja. Zaštitite svoj telefon od sunca i toplote tako što ćete ga držati u hladu ili koristiti zaštitne futrole koje reflektuju toplotu.

Profimedia
 

 

Priprema za vruće dane ne odnosi se samo na vaše zdravlje, već i na predmete koje svakodnevno koristite. Vođenjem računa o ovim stvarima, možete izbeći neprijatnosti i sačuvati svoje stvari od oštećenja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike