Iskoristite vrućine da uštedite novac: Kako da vam računi za struju budi niži tokom leta

19.06.2024

12:04

0

Autor: V. I.

Saznajte kako da smanjite potrošnju električne energije tokom letnjih meseci uz jednostavne i efikasne trikove

Iskoristite vrućine da uštedite novac: Kako da vam računi za struju budi niži tokom leta
Copyright Profimedia

Iako je generalni direktor EPS- najavio da neće biti poskupljenja struje do kraja godine, svi se trudimo da pronađemo načine kako bismo smanjili potrošnju i uštedeli novac. Činjenica je da se često troši više energije nego što je potrebno, a da toga nismo ni svesni. Zato smo tu da vam pomognemo sa nekoliko praktičnih saveta kako da smanjite račune za struju i lakše prebrodite letnje mesece i paklene vrućine.

Koristite hladna pića da se rashladite

Frižider i zamrzivač su uređaji koji rade neprekidno. Napunite flaše vodom ili ohladite omiljene napitke kako biste se brzo osvežili tokom visokih letnjih temperatura. Nemojte držati vrata frižidera predugo otvorena i izbegavajte stavljanje tople hrane u njega kako biste smanjili potrošnju energije. Jedite što više svežeg voća i povrća, te poslastice koje se ne peku, umesto da uključujete rernu za kolače i torte.

Freepik
 

 

Spustite roletne

Direktna sunčeva svetlost povećava temperaturu u prostoriji, što može dovesti do veće potrošnje energije za hlađenje. Sklopite roletne tokom najtoplijeg dela dana. Ako ne planirate da koristite neki prozor, zalepite aluminijumsku foliju preko njega kako biste odbili sunčeve zrake.

Profimedia
 

 

Koristite ventilator

Ventilatori troše manje energije od klima uređaja i mogu biti vrlo efikasni u hlađenju osoba koje borave u prostoriji. Ugasite ventilator kada niste u prostoriji kako biste dodatno smanjili potrošnju energije. Ručna prskalica sa vodom može poboljšati efekat hlađenja – dovoljno je da se pošpricate vodom po licu, rukama i nogama.

Pixabay
 

 

Uradite servis klime

Redovan servis klima uređaja osigurava njegov efikasan rad. Profesionalni serviseri će temeljno očistiti i servisirati vašu klimu, uključujući spoljnu jedinicu. Ovo će smanjiti potrošnju energije i produžiti vek trajanja uređaja. Izbegavanje servisa može dovesti do problema, kao što su curenje vode, što može biti skuplje od samog servisa.

Koristite LED sijalice

Zamenite sve klasične sijalice sa LED sijalicama ili LED panelima. LED sijalice troše manje energije i traju duže. Kupujte proizvode poznatih brendova i proverite da li imaju garanciju. Koristite LED stone lampe umesto da osvetljavate celu prostoriju dok radite, i gasite svetlo u prostorijama u kojima ne boravite. U dvorištu koristite solarna svetla koja se pune tokom dana.

Profimedia
 

 

Iskoristite EKO funkciju na svojim uređajima

Mnogi kućni aparati imaju ECO funkciju koja smanjuje potrošnju energije i vode. Iskoristite ovu opciju na mašinama za pranje veša, suđa i drugim uređajima. Kada kupujete novi uređaj, informišite se o energetskoj efikasnosti kako biste dodatno uštedeli.

Koristite pametne utičnice

Pametne utičnice omogućavaju kontrolu potrošnje električne energije. Pomoću ovih uređaja možete pratiti i kontrolisati potrošnju energije uređaja i tako uštedeti.

Izbegavajte mašinsko sušenje veša

Topli letnji dani su idealni za sušenje veša na vazduhu. Umesto korišćenja sušilice, izvadite veš na terasu ili dvorište. Ovo će značajno smanjiti potrošnju energije.

Pixabay
 

 

Koristite punjive baterije

Punjive baterije su ekološki prihvatljivije i dugoročno isplativije od jednokratnih baterija. Iako početna investicija može biti veća, punjive baterije se isplate kroz vreme.

Gasite vodu dok se tuširate

Tokom tuširanja, isključujte vodu dok se sapunjate ili šamponirate. Ovo ne samo da štedi vodu već smanjuje i rad bojlera, što direktno utiče na smanjenje potrošnje energije. Letnji meseci su takođe idealni za tuširanje hladnom vodom, što dodatno štedi energiju.

Pridržavanjem ovih saveta, možete značajno smanjiti potrošnju energije u svom domaćinstvu tokom leta i uštedeti novac. Male promene u svakodnevnim navikama mogu imati veliki uticaj na vaš mesečni račun za struju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike