Šta može da se desi vašoj mezimici ako pojede hranu za pse: Ključne razlike u ishrani pasa i mačaka

29.06.2024

09:28

0

Autor: V. I.

Otkrijte kako da pravilno hranite svoje ljubimce

Šta može da se desi vašoj mezimici ako pojede hranu za pse: Ključne razlike u ishrani pasa i mačaka
Copyright Profimedia

Da li ste se ikada zapitali mogu li mačke jesti hranu za pse? Ako imate i mačku i psa, možda ste u iskušenju da ih hranite istom hranom da biste olakšali sebi situaciju. Iako hrana za mačke i pse može izgledati slično, nutritivne potrebe ovih životinja su različite.

Ključne razlike u ishrani

Mačke su "obavezni mesožderi" i ne mogu preživeti bez mesa u ishrani zbog aminokiseline zvane taurin, koja se ne nalazi u biljkama. Hrana za pse možda ne sadrži dovoljno taurina, proteina i drugih esencijalnih hranljivih materija koje su neophodne mačkama. Nedostatak taurina kod mačaka može izazvati slepilo i srčane bolesti koje su ubrzo fatalne po životinju.

Hranjenje u hitnim situacijama

Ako vaša mačka povremeno gricne nešto iz činije za pseću hranu, to je u redu sve dok 90 odsto njihove ishrane čini hrana za mačke. U hitnim situacijama mačke mogu jesti hranu za pse manje od 24 sata bez dugotrajnih posledica, ali to ne bi trebalo da postane navika.

Profimedia
 

 

 

Zašto mačke jedu hranu za pse

Mačke ponekad jedu hranu za pse zbog radoznalosti, dosade, ili jednostavno jer im se sviđa ukus. Ako vaša mačka često jede hranu za pse, možda je vreme da se posavetujete sa veterinarom jer to može ukazivati na zdravstvene probleme poput hipertiroidizma ili dijabetesa.

Sprečavanje problema

Najbolje je hraniti ljubimce odvojeno kako bi se izbegle ovakve situacije. Ne ostavljajte hranu za pse dostupnu tokom celog dana i hranite vašeg psa u posebnoj prostoriji ili sanduku.

Šta ako pak pas pojede hranu za mačke

Iako nije toksična, hrana za mačke ima više proteina i masti nego što je potrebno psima, što može izazvati probavne probleme i povećati rizik od gojaznosti. Ako vaš pas pojede malo mačje hrane, pratite ga zbog potencijalnih problema i obratite se veterinaru ako primetite bilo kakve simptome.

Zaključak je da hrana za pse nije bezbedna za dugotrajno hranjenje mačaka zbog različitih nutritivnih potreba. Povremeno grickanje neće štetiti, ali redovno hranjenje može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Hranite svoje ljubimce pravilno kako bi ostali zdravi i srećni.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike