Ne ignorišite ove simptome koji ukazuju na moguće pucanje gume, može biti opasno

20.05.2024

17:45

0

Autor: K. B.

Ukoliko uočite bilo koji od ovih znakova, ostanite smireni i izbegavajte vožnju velikom brzinom

Ne ignorišite ove simptome koji ukazuju na moguće pucanje gume, može biti opasno
Copyright Profimedia

Prenizak pritisak u gumama često je znak problema, pa je važno redovno ih proveravati svake dve nedelje, savetuje Nemački automobilski klub (ADAC).

Predmeti poput eksera ili komadi razbijenog stakla mogu oštetiti gumu i postepeno je isprazniti. Takođe, istrošenost i starenje povećavaju rizik od oštećenja. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume bi trebalo zameniti najkasnije nakon osam godina, navodi Revijahak.

Kako možete primetiti oštećenje guma? Nemojte se previše oslanjati na sistem za praćenje pritiska u gumama: u nekim slučajevima, probušena guma koja sporo ispušta vazduh se detektuje prekasno, a sistem registruje samo gubitak pritiska od 20 procenata. Onda vožnja više nije sigurna. Pre "velikog praska" obično postoje neki znaci koji najavljuju da je guma probušena. Smanjen pritisak u gumama značajno utiče na ponašanje u vožnji: automobil vuče levo ili desno, upravljač reaguje "sunđerasto".

Profimedia
 

Ako primetite bilo koji od ovih signala, ostanite smireni, izbegavajte naglu vožnju i uključite sve pokazivače pravca.

Zaustavite automobil što pažljivije, na sigurnom mestu. Nemojte naglo kočiti, jer to može dovesti do proklizavanja i zanošenja zadnjeg dela vozila.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike