Pet kobnih grešaka koje pravite nenamerno, a koje uništavaju vaše vozilo

17.05.2024

17:19

0

Autor: V. I.

Da biste izbegli potencijalne nezgode, obratite pažnju na ovih nekoliko stavki

Pet kobnih grešaka koje pravite nenamerno, a koje uništavaju vaše vozilo
Copyright Profimedia

Koliko god nekim ljudima život bez automobila može zvučati kao nemoguća misija, biti vlasnik četvorotočkaša može biti pravi izazov. Potrebna je temeljna i stalna briga kako bi se izbegle potencijalne nevolje. Mnogi vlasnici, bilo svesno ili nesvesno, prave greške u održavanju automobila, što može dovesti do skupih popravki. Zanemarivanje osnovne nege može na kraju pogoditi vaš novčanik, jer svaki propust može rezultirati dvostrukim troškovima. Evo pet najčešćih grešaka koje vlasnici automobila prave, proverite da li ste među njima.

1. Preskakanje zamene ulja i filtera

Ulje je za motor ono što je krv za ljudsko telo. Redovna zamena ulja je ključna za ispravan rad motora. Mnogi misle da je važno samo da ulja ima dovoljno, ali ne uzimaju u obzir da se njegova svojstva s vremenom pogoršavaju. Takođe, zamena filtera je neophodna kako bi se sprečilo prodiranje nečistoća u vitalne delove motora.

Profimedia
 

2. Nepravilno održavanje guma

Zbog finansijskih problema mnogi zanemaruju starost i stanje guma, fokusirajući se samo na dubinu profila. Međutim, bezbednost vožnje u velikoj meri zavisi od stanja guma, koje je povezano sa starošću, dubinom profila i ispravnim pritiskom, te redovnim menjanjem guma.

3. Zanemarivanje redovnih servisa

Proizvođači automobila propisuju raspored servisa s razlogom. Inženjeri koji rade na razvoju automobila dobro znaju koliko pojedini delovi mogu trajati, pa je važno pridržavati se njihovih preporuka kako bi se izbegla neugodna iznenađenja.

4. Održavanje čistoće automobila

Čistoća automobila je izuzetno važna. Redovno održavanje čistoće olakšava uočavanje nepravilnosti i sprečava štetu. Posebno je važno temeljito pranje nakon zime, kako bi se uklonila so sa puteva koja može izazvati koroziju.

Profimedia
 

5. Nemarno vozačko ponašanje

Bez obzira na uslove na putu, automobil treba tretirati s pažnjom i poštovanjem. Nagli pokreti, jurnjava s hladnim motorom, gašenje vrućeg motora, bespotrebno naglo kočenje i naleti na rupe mogu ozbiljno oštetiti automobil. Nemarni vozači svojim pristupom povećavaju potrošnju vitalnih delova i skraćuju vek trajanja automobila. Automobil sa 100.000 kilometara može biti u lošijem stanju nego isti model sa 300.000 kilometara koji je bio u dobrim rukama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike