Održavanje automobila: Ne preskačite zamenu ulja, može vas dovesti u veliki problem

29.01.2022

11:28

0

Promene ulja u motoru su propisane servisnim intervalima

Održavanje automobila: Ne preskačite zamenu ulja, može vas dovesti u veliki problem
tim-mossholder-V37iTrYZz2E-unsplash (2) - Copyright Unsplash

Ukoliko propustite servisne intervale, suočavate se s velikom lutrijom koja će u nekom trenutku imati neprijatan ishod.

Zbog toga vam donosimo primer vlasnika pik-apa „Ram 1500 EcoDiesel“ iz 2018. godine, koji će sada platiti zamenu celog motora.

Dakle, električar iz Boumanvila, Ontario, kupio je novi pik-ap pre nekoliko godina s garancijom od 62.000 milja (100.000 km), javlja CTV News. U novembru 2021. i s oko 91.000 km na brojaču kilometara, motor pik-apa se zapalio na autoputu. Mada još uvek unutar kilometraže pokrivene garancijom, zahtev za besplatnim popravkom je odbijen, piše Revija HAK. Razlog? Nisu obavljene sve promene ulja u predviđenim intervalima.

Promene ulja je izvršila nezavisna prodavnica autodelova i ulja. Tamošnji zaposleni je rekao vlasniku da njegov „Ram“ može da pređe 23.000 km između dve zamene ulja. Ali niko se nije preterano trudio da pogleda korisnički priručnik vozila.

U njemu, naime, piše da ni pod kojim okolnostima intervali zamene ulja ne smeju da prelaze 16.000 km ili 12 meseci. Upućuje vlasnike da svoj pik-ap daju na servis što je pre moguće, najkasanije 805 km nakon uključivanja indikatora promene ulja.

Cena zamene dizelskog motora je oko 15.000 USD pre oporezivanja. Vozač „Rama“ je rekao da to ne može da priuštiti i da će auto morati doslovno da baci na otpad.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike