Zima je prošla i vreme je da pregledate vozilo: Zamenite zaštitnu plastiku za blatobrane da biste sprečili štetu

15.03.2024

15:51

0

Autor: V. I.

Na starijim vozilima poput klasičnih unutrašnji blatobrani su metalni paneli, dok su u današnjim automobilima često termoplastični

Zima je prošla i vreme je da pregledate vozilo: Zamenite zaštitnu plastiku za blatobrane da biste sprečili štetu
Copyright Profimedia

Blatobrani su automobilska oprema zadužena da štiti donju stranu vozila oko točkova od udara raznog kamenja, granja, blata i sličnih predemeta na koje vozilo naleće tokom vožnje. Baš zbog toga, bitno je da ih povremeno kontrolištete i dodatno obezbedite unutrašnjom zaštitom blatobrana.

Kada je vreme da se zamene štitnici blatobrana?

Ovaj deo se najčešće menja nakon što prođe zima pošto je poznato da zimski uslovi nepovoljno utiču na naše vozilo, posebno za donji deo i deo oko guma.

Štitnici blatobrana su postavljeni između točkova i samog blatobrana. Mogu biti od plastike ili gume, a u zavisnosti od modela automobila mogu se sastojati od jednog ili dva dela. Takođe, noviji automobili često već imaju zaštitu blatobrana kao deo opreme, dok oni koji je nemaju mogu da se ugrade. Instaliran je i na prednjim i na zadnjim branicima.

Plastika se lako oštećuje

Mnogi će vam reći da je slaba tačka današnjih automobila upravo to što su mnogi delovi napravljeni od plastike. Ovaj materijal se lako haba i puca, pa je uvek potrebno zameniti ili popraviti stari. A zaštita iznad blatobrana je baš takav deo. Tokom vremena na njemu se pojavljuju najrazličitija oštećenja, na primer ogrebotine, udubljenja i eventualno rupe i napukli delovi. Zato ukoliko imate auto neki duži vremenski period moraćete bar jednom da zamenite zaštite blatobrana.

 

 

Kako se menja

Oštećenja na zaštiti blatobrana mogu se videti golim okom, a ponekad se u vožnji čuje i jak udar plastičnog kamenja, jači nego inače, što je znak da kamenčići kroz oštećenje jače ulaze i da se možda negde zaglave , stvarajući tako više buke.

Promena zaštitne plastike za blatobrane može se obaviti u sopstvenom aranžmanu, ali tada morate znati da ćete morati da zaprljate ruke do lakata i dalje. Naime, najverovatnije ćete morati da skinete ceo točak da biste došli do plastike koja je pričvršćena sa nekoliko šrafova. Iz tog razloga, možda je ceo posao ipak bolje prepustiti iskusnim majstorima.
 
Iako zamena zaštitne plastike za blatobrane može da se  uradi samo na jednom, oštećenom blatobranu, najbolje je da ih zameniti u paru - oba zadnja ili oba prednja.

Imajte na umu da svaki model automobila ima i svoj model zaštitne plastike za blatobrane, tako da ne postoji univerzalni koji odgovara svakom vozilu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike