Zabrinjavajući podaci: Trećina reflektujućih prsluka u autu uopšte ne valja, proverite odmah svoj

24.02.2024

16:18

0

Autor: V. I.

Ova vrsta prsluka spada u obaveznu opremu svakog automobila, ali nije dovoljno samo da ga imate u vozilu

Zabrinjavajući podaci: Trećina reflektujućih prsluka u autu uopšte ne valja, proverite odmah svoj
Copyright Profimedia

Nemačka organizacija za automobilizam (ADAC) sprovela je opsežno ispitivanje reflektujućih prsluka, pri čemu je evaluirano 14 različitih modela na osnovu njihove sposobnosti da reflektuju svetlost. Rezultati su bili zabrinjavajući - više od trećine testiranih prsluka, odnosno 30 odsto, nije zadovoljilo osnovne kriterijume, pokazujući nedostatak u reflektujućim svojstvima.

Među testiranim modelima našli su se i prsluci namenjeni deci, ali i odraslima. Nekoliko prsluka je pokazalo izuzetno loše performanse, do te mere da nisu pružali nikakvu reflektujuću sposobnost. Ovaj nedostatak predstavlja ozbiljan rizik za bezbednost, naročito u noćnim uslovima, budući da konzumenti često nisu ni svesni ovog problema.

Freepik
 

Testiranje dalo poražavajuće rezultate

Početna faza testiranja identifikovala je pet od 14 prsluka kao nedovoljno reflektujuća, čak i u poređenju sa najslabijom od tri kontrolne reflektujuće tačke. Nijedan od ovih prsluka nije ispunio zahteve standarda EN ISO 20471, koji se odnosi na visoku vidljivost radne odeće.

Naknadna analiza u akreditovanoj laboratoriji za svetlosne uslove potvrdila je većinu nalaza iz preliminarnih testova.

Iako je ovo testiranje sprovedeno na nemačkom tržištu, korisnici u drugim zemljama takođe bi trebalo da budu oprezni i provere kvalitet svojih reflektujućih prsluka.

Postoje jednostavne metode koje mogu pomoći u ocenjivanju efikasnosti prsluka:

  • Držanje izvora svetlosti, poput baterijske lampe ili fara vozila, blizu glave trebalo bi da rezultira vidljivim reflektovanjem svetla s prsluka na udaljenosti od oko tri metra. Prsluci koji ne zadovoljavaju ovaj kriterijum često su jedva primetniji od običnog belog papira, što može biti veoma opasno.
  • Snimanje prsluka pametnim telefonom sa aktiviranim blicem može biti još jedan način da se proveri njegova reflektujuća sposobnost. Međutim, trebalo bi da imate na umu da savremeni pametni telefoni mogu automatski da prilagođavaju osvetljenost na slikama, što može da utiče na ispravnu procenu.
  • Takođe, prsluk možete postaviti na vidljivo mesto kao što je drvo ili stub, a zatim se približiti vozilom sa uključenim svetlima. Prsluk bi trebalo da bude jasno vidljiv i da snažno reflektuje svetlost sa udaljenosti od 100 metara kada su u pitanju vozila, odnosno 50 metara kada se koristi LED svetlo za bicikle.

Ovi testovi naglašavaju važnost adekvatne reflektujuće opreme za noćnu vidljivost i sigurnost pešaka i biciklista.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike