Pametan potez koji produžava vek gumama: Ukoliko duže vreme ne palite auto, uradite ovo

09.02.2024

15:53

0

Autor: V. I.

Ovih par koraka će vam obezbediti dugo trajanje automobilskih guma

Pametan potez koji produžava vek gumama: Ukoliko duže vreme ne palite auto, uradite ovo
Copyright Profimedia

Ukoliko ne planirate neko vreme da vozite svoj automoibil, proizvođač automobilskih guma Falken podelio je važne savete za vlasnike četvorotočkaša kako bi osigurali da će očuvati gume u optimalnom stanju.

Inspekcija guma

Ključno je da pregledate gume da li imaju znake neujednačenog trošenja, oštećenja poput posekotina i izbocina na bočnim stranama, kao i da proverite prisustvo stranih objekata poput eksera i šrafova, ili kamenja zaglavljenog u gaznom sloju. Sve pronađene predmete pažljivo uklonite.

Provera kapa ventila

Kapice ventila bi trebalo da budu čvrsto na svom na mestu kako bi sprečile ulazak prljavštine i vlage unutar ventila, štiteći ih od oštećenja.

Profimedia
 

Korišćenje dizalice za parkiranje

Za duži period parkiranja, razmotrite mogućnost podizanja vozila dizalicom kako biste smanjili pritisak na gume i sprečili njihovo deformisanje.

Parkiranje u kontrolisanim uslovima

Ukoliko je moguće, parkirajte vozilo unutar garaže kako biste ga zaštitili od spoljašnjih uslova. To uključuje zaštitu od sunčeve svetlosti i ekstremnih temperatura. U slučaju da se vozilo mora parkirati napolju, koristite specijalne prekrivače za gume koji odbijaju sunčevu svetlost i štite od vremenskih neprilika.

Podešavanje pritiska u gumama

Preporučuje se povećanje pritiska u gumama za oko jedan bar više od standardno preporučenog. To pomaže u prevenciji potencijalnih oštećenja i deformacija dok je vozilo parkirano. Pri povratku na redovnu upotrebu vozila, pritisak treba prilagoditi prema preporučenim vrednostima.

Profimedia
 

Skladištenje rezervnih guma

Ako posedujete dodatni set guma, čuvajte ga na hladnom, suvom i tamnom mestu, daleko od izvora ulja i otapala koja mogu izazvati oštećenja.

Prateći ove preporuke, možete znatno smanjiti rizik od oštećenja guma tokom perioda kada vaše vozilo nije u upotrebi, osiguravajući njihovu dugovečnost i performanse.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike