Kraljevi asfalta koji su oblikovali istoriju: Najprodavaniji automobili svih vremena (FOTO)

24.01.2024

15:16

0

Autor: V. I.

Od klasičnog dizajna do voljenih inovacija, svaki od ovih modela ima svoju jedinstvenu priču na putu svog uspeha

Kraljevi asfalta koji su oblikovali istoriju: Najprodavaniji automobili svih vremena (FOTO)
Copyright Freepik

Automobilski svet je izuzetno konkurentan i dinamičan, jer bukvalno svake nedelje donosi nove modele i inovacije. Automobili se stalno usavršavaju, a oni koji ne idu ukorak s vremenom, brzo gube poziciju na tržištu Ipak, uspeh modela automobila ne zavisi uvek samo od njegovih tehničkih karakteristika; ponekad, neočekivano, model koji nije u početku bio favorit, vremenom postane uspešan, dok neki vrhunski modeli propadaju na tržištu a niko ne može da odgonetne pravi razlog. Postoji neuhvatljivi X-faktor koji odvaja uspešne modele od ostalih, što je teško definisati.

Neki modeli su, međutim, uspeli da održe svoju popularnost decenijama, zahvaljujući čemu su dostigli prodaju u  milionima primeraka. Dole vam dajemo pregled 15 najprodavanijih modela automobila kroz istoriju, pri čemu se svaki brend ističe.

Freepik
 

15. Pežo 206 (1998-2023)

S preko 10 miliona prodatih primeraka, naslednik popularnog modela 205, 206 se istakao atraktivnim stilom i efikasnim motorima, dostupan u verzijama s tri i pet vrata. Potom su nastale verzije CC sa sklopivim metalnim krovom i karavan. Pežo 206 je postao popularan zahvaljujući modernom dizajnu, visokim kvalitetu, dobrim karakteristikama vožnje, širokom ponudom motora i odličnim odnosom cena-ponud Proizvodio se u Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kini, Argentini, Brazilu, Maleziji, Indoneziji, Iranu i Čileu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @behzad.bmw2015

 

14. Mini (1959-danas)

Originalni mini, koji je dizajnirao britansko-grčki dizajner Alek Isigonis za "British Motor Corporation", prodat je u više od 5,3 miliona primeraka, uključujući kabriolet, električne i verzije s pet vrata.. BMW-ova moderna interpretacija ove ikone, pokrenuta 2001., doprinela je s još preko pet miliona prodatih modela.

 

 

13. Oldsmobil katlas (1961-1999)

Sa 11,9 miliona prodatih primeraka, Cutlass je poznat po svom atraktivnom dizajnu ranijih generacija i dobrim performansama. Izvorni automobil iz 1961. poznat je po korišćenju potpuno aluminijumskog 3.5-litrenog V8, koji je stekao slavu u brojnim vozilima Rovera i Land Rovera. Oznaka Oldsmobile umrla je u aprilu 2004.

 

 

12. Hjundaji elantra (1990-danas)

Elantra, s prodatih 14,5 miliona primeraka, često se potcenjuje, ali nudi jeftin i pouzdan prevoz, prepoznat i nagrađen širom sveta.

 

 

11. Mercedes-Benz E-klasa (1953-danas)

Sa 15 miliona prodatih primeraka, ovaj model, od milja nazvan Ponton, postavio je temelje za srednje velike automobile, počevši od serije W12. Mercedesov bestseler je i  C-klasa, koji je prodan u više od 11 miliiona  od svog predstavljanja 1993. 

 

 

10. Reno klio (1991-danas)

S više od 16,1 milion prodatih primeraka, klio je postao najprodavaniji francuski automobil svih vremena.

 

 

9. BMW serija 3 (1975-danas)

Sa 16,5 miliona prodatih primeraka, serija 3 definisala je svako vreme u kojem se prodavala - od otmenih limuzina iz sedamdesetih, preko popularne "kockice" osamdesetih, pa sve do krasnog automobila čistih linija kakav je i dan-danas.

 

 

8. Ševrolet impala (1957-2020)

Sa 16,8 miliona prodatih primeraka, Impala je bila jedan od glavnih proizvoda američkog tržišta za velike automobile.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kyle (@searchingforclassics)

 

7. Lada riva (1980-2015)

Sa 18 miliona prodatih primeraka, Riva, poznata i kao VAZ 2105, izdržala je test vremena u teškim uslovima. Hladnoratovske potrebe na istočnoj strani "gvozdene zavese" zahtevale su jeftinu, robusnu mašinu koja se mogla nositi s lošim putevimai gorivom, a Riva se tu odlično snašla.

 

 

6. Nisan sani (1966-danas)

Sa 20 miliona prodatih primeraka, Sunny je poznat pod različitim imenima širom sveta - Japanu zovu sani, u Europi je poznat i kao almera i pulsar, a u Severnoj Americi Sentra.

 

 

5. Opel korsa (1982-danas)

Sa 20 miliona prodatih primeraka, Corsa je bila poznata kao Vauxhall Nova u Britaniji, pre nego što je prihvatila globalno ime.  Od tada je prodaja dodatno porasla i nastavlja se nalaziti među prva tri najprodavanija u mnogim zemljama diljem Europe.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Opel Dubai (@opeldubai)

 

4. Honda sivik (1972-danas)

Izoštren izgled sadašnje honde sivik daleko je od osnovnog modela koji je započeo ovu dinastiju s višemilinskom prodajom. ISa 28 miliona prodatih primeraka, Civic se ističe svojom vrednošću za novac i ekonomičnim motorima. Zaoštren

 

 

3. Folksvagen golf (1974-danas)

Iako se na pomen kompanije Volkswagen odmah nameće buba kao asocijacija, Golf je odavno premašio cifru od 21,5 miliona prodatih primeraka svoje slavne rođake. Sada, nakon cifre od 36 miliona, ovaj prototip automobila kompaktne klase proizvodi se u famoznih 2.000 komada svakog dana u godini.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MiniAuto (@miniauto.me)

 

2. Ford F-Serija (1948-danas)

Sa 43 miliona prodatih primeraka, F-serija je bila ključna u izgradnji posleratne Amerike, a i dalje je najpopularnije vozilo u zemlji. Jednostavna, robusna konstrukcija u kombinaciji sa niskom cenom i ogromnom lojalnošću kupaca koji žele, ili jednostavno vole ono što ovaj pik-ap može da ponudi.

 

 

1. Tojota korola (1966-danas)

Sa impresivnim 51 milionom prodatih primeraka, korola je najprodavaniji automobil na svetu,što je čini simbolom pouzdanosti i pristupačnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milele (@milelecorp)

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike