Razmak od četiri sekunde i 360 stepeni provera: Stručnjak za automobile otkriva tri najbolja saveta za bezbedno putovanje u zimskim uslovima

21.01.2024

17:37

0

Autor: K. O.

Dodatni koraci koji će učiniti da putevi budu bezbedno mesto

Razmak od četiri sekunde i 360 stepeni provera: Stručnjak za automobile otkriva tri najbolja saveta za bezbedno putovanje u zimskim uslovima
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ovih dana okovao nas je minus, a tu su i sneg i led na putevima. Uslovi za vožnju značajno su se promenili, pa je zato važno da i mi prilagodimo svoj stil vožnje i usvojimo neke navike koje će nam pomoći da bezbedno stignemo na svoje odredište.

U tome nam pomaže Jon Oliver, generalni direktor, Garmin UK & Ireland, koji je podelio svoja tri najbolja saveta za bezbednu vožnju ove zime sa Express.co.uk.

Iako je potrebna dodatna pažnja prilikom neophodnih putovanja u ekstremnim uslovima, postoje dodatni koraci koje možete preduzeti da biste bili sigurni da možete učiniti sve da putevi budu bezbedno mesto.

Budite spori i stabilni sa visokim obrtajima

Prvi savet koji je Džon podelio je da budete spori i stabilni sa visokim obrtajima.

„Ako morate da vozite kroz oblast sa značajnim padavinama, vozite sporo i ujednačeno – u nižoj brzini, ali držite visoke obrtaje.

„Ovo će sprečiti ulazak vode u izduvni gas i smanjiti rizik od zastoja automobila. Smanjenje brzine u takvim okolnostima će takođe smanjiti rizik od akvaplaninga – nečega što se dešava kada gume na vašem vozilu udare u sloj vode i ne mogu da prianjaju za površinu puta“, rekao je Džon.

Pixabay
 

„Možda ćete biti u iskušenju da oštro kočite u ovakvoj situaciji, ali umesto toga, polako oduzmite gas i držite upravljač ravno. Kada izađete iz velike vode, obavezno očistite vlagu nežnim pritiskom na pauze."

Dajte sebi više vremena nego inače

Džonov drugi najbolji savet za bezbedno putovanje u zimskim vremenskim uslovima je da sebi date više vremena nego inače.

„Pre nego što krenete na putovanje po nevremenu, pokušajte da date sebi više vremena nego obično da se vozite od A do B. Zašto? Vaša brzina će biti sporija zbog klizavih puteva, a put kočenja treba da bude najmanje duplo veći, rekao je on.

On je dodao: „Takođe morate da ostavite razmak od najmanje četiri sekunde između vašeg vozila i vozila ispred, da biste sebi omogućili više vremena da reagujete ako automobil ispred neočekivano zakoči.

Profimedia
 

360 stepeni provera automobila

Treći i poslednji savet koji je Džon podelio je da izvršite detaljnu proveru vašeg vozila od 360 stepeni.

„Pored uobičajenih provera ulja i rashladne tečnosti, proverite da li su vaši nivoi antifriza i sredstva za pranje stakla dopunjeni, da brisači vetrobrana rade kako bi trebalo, i da nijedna prednja ili zadnja sijalica ili svetla za maglu ne moraju da se menjaju na vašem vozilu,“ objasnio je on .

„Ove su van vidokruga, tako da su ’vazdušne‘ provere, ali često mogu uhvatiti ljude nespremne u zimskim uslovima, piše Express.co.uk.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike