Američki terenci sve veća pretnja na evropskim putevima: EU pozvana da hitno reaguje!

21.10.2023

16:18

0

Evropski aktivisti traže zabranu uvoza američkih pikapova zbog rastuće opasnosti na putevima

Američki terenci sve veća pretnja na evropskim putevima: EU pozvana da hitno reaguje!
Copyright Profimedia

Zahvaljujući propustu u pravilima EU vezanim za uvoz nestandardnih vozila, broj američkih pikapova u Evropi skočio je sa 2.900 u 2019. na 6.800 u 2022. godini. Većina ovih vozila su terenski pikapovi, teži od 2,5 tona, dugi šest metara i visoki dva metra.

U dopisu koji je prenela Politico, Evropska biciklistička federacija ističe da EU treba da prekine sa praksom koja omogućava uvoz ovakvih velikih vozila. Ovi pikapovi, upozoravaju, predstavljaju veliku opasnost na putu, posebno za pešake i bicikliste.

Grupa za bezbednost na putevima ETSC i lobi za zeleni transport Transport & Environment obratili su se pismom evropskom komesaru za unutrašnje tržište, Tijeriju Bretonu, kao i drugim relevantnim komesarima, ukazujući na rizik koji ova vozila predstavljaju. Navode da ova vozila ograničavaju vidljivost vozača, teška su za manevrisanje i statistički često uzrokuju ozbiljne povrede i smrtonosne ishode.

Profimedia
 

Prema analizi belgijskog instituta VIAS, iako vozači ovih vozila imaju manju verovatnoću da budu povređeni, pešaci i biciklisti koje oni udare imaju znatno veći rizik od ozbiljnih i smrtonosnih povreda. Takođe, u SAD je tokom 2022. godine zabeleženo 42.795 smrtnih slučajeva na putevima, dok je u EU u 2021. godini taj broj bio 19.917.

Iako EU primenjuje stroge standarde vezane za bezbednost i emisiju ugljen-dioksida, postoji propust u vidu Individualnog odobrenja vozila (IVA). 

Zbog svega navedenog, aktivisti od evropskih regulatora zahtevaju uvođenje jedinstvenog standarda za bezbednost i ekološku zaštitu, te eliminaciju mogućnosti za uvoz ovih potencijalno opasnih vozila.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike