Iako spora i neudobna, ova neobična prevozna sredstva širom sveta osvajaju turiste

23.08.2022

12:32

0

Autor: 24sedam

Vožnje kočijama, sankama i neobičnim čamcima samo su neke od veoma popularnih turističkih atrakcija

Iako spora i neudobna, ova neobična prevozna sredstva širom sveta osvajaju turiste
profimedia-0235700521 - Copyright Profimedia

Putovanje svetom može biti prilično uzbudljivo iskustvo, posebno kada shvatite da vozovi, automobili, avioni i autobusi nisu jedini način za kretanje.

Različite kulture, klime i pejzaži doveli su do nekih jedinstvenih, a ponekad i neobičnih prevoznih sredstava.

Voz od bambusa - Kambodža

Ovaj neobičan voz popularno je prevozno sredstvo u Kambodži, a lokalci ga zovu nori. Radi se zapravo o običnoj platformi od bambusovog drveta koju pokreće električni motor. Sama platforma tek je nekoliko centimetara iznad šina, voz je potpuno otvoren, a maksimalni luksuz koji na njemu možete dobiti je da sednete na prostirku. Dostiže brzinu od 40 kilometara na sat, karte za njega su jeftine i lokalci ga često koriste, pa je vožnja jedinstveno iskustvo.

Luda vožnja drvenim sankama - Madeira

U 19. veku najbrži način za spuštanje od gradića Monte u Funchal, glavni grad ostrva Madeira, bio je spustiti se “toboganom”, strmom ulicom, u drvenim sankama. Danas ovaj način prevoza nije uobičajen, ali je spuštanje takozvanim toboganom postalo jedna od glavnih atrakcija ovog mesta. Nakon što se smestite u drvene sanke dva vozača u tradicionalnoj odeći sigurno će vas spustiti u podnožje, a najveća brzina koju možete razviti je 48 kilometara na sat.

Čamci sa dugim repom  - Tajland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sue L (@suemoscow)

Ikona Tajlanda su tradicionalni, drveni čamci sa dugim repom koji su dugački a uski kako bi se mogli provlačiti kanalima u Bangkoku. Danas se koriste širom zemlje, kako u gradovima tako i na ostrvima. Idealni su za vožnju kanalima, a lokalci ih i danas koriste kao javni prevoz, piše putnikofer.hr.

Sanke koje vuku haskiji - Aljaska

Profimedia
 

Scena sanki koje kroz sneg vuku psi zvuči kao nešto iz božićnih filmova. Međutim, u stvarnosti, vožnja može biti neudobna i popraćena glasnim lavežom. Bilo kako bilo, radi se o jedinstvenom iskustvu na Aljasci koje ne možete doživeti na mnogo drugih mesta na svetu. Lokalno stanovništvo ne koristi baš sanke kao redovni način prevoza, ali turisti to obožavaju i ne propuštaju da dožive snežnu bajku koju su viđali u filmovima.

Mamut među vozilima - Filipini

Profimedia
 

Poznat kao neprikosnoveni kralj drumova na Filipinima, Jeepney je mamut među vozilima. Ova neobična vozila su ostala na ostrvu nakon povlačenja američkih trupa na kraju Drugog svetskog rata, koje su ih lokalcima ostavili na dar. Snalažljivi Filipinci su skinuli delove vozila, dodali krov, preuredili ih i danas ih koriste kao javni prevoz unutar zemlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike