Hoće li jutjuber uspeti da vozi automobil unazad kroz luk tunela?

17.10.2023

16:16

0

Autor: K. B.

Iza ove neobične ideje stoji Skot Mensel, koji je već uložio stotine hiljada dolara u ovaj projekt

Hoće li jutjuber uspeti da vozi automobil unazad kroz luk tunela?
Formula 1 prva - Copyright Profimedia

Već godinama slušamo priče o tome kako automobili Formule 1 generišu toliku potisnu silu da bi mogli voziti naopako kroz tunelske lukove. Teoretski, ovo se može lako proveriti, a sve što automobilu treba je stvoriti potisnu silu koja je veća od njegove mase - poznata kao sila pritiska. Za F1 automobile, to znači stvaranje 4000 kg potisne sile u poređenju sa masom automobila od oko 800 kg.

 

 

Međutim, postoje mnoga ograničenja i izazovi koje treba ispuniti. Tunel mora biti dovoljno dugačak, s odgovarajućom krivinom i svodom. Takođe, važno je napomenuti da tuneli nisu namenjeni za probijanje zidova, već samo za normalnu vožnju. Na kraju, Mensel je odustao od korišćenja F1 automobila i odlučio se za vozilo vrlo slično, Empire Vraith, koje je osmislio Villem Toet, bivši šef razvoja aerodinamike u Ferarijevom F1 timu. Vraith teži oko 311 kg i može generisati potisnu silu od 622 kg.

Sada se javlja novi problem - tunel. Mensel će morati napraviti svoj tunel, ili tačnije rečeno, polovinu tunela, budući da automobil mora voziti naopako najmanje pet sekundi. Izbor pogona koji radi unazad čini se kao optimalno rešenje.

Na kraju, tu su i finansijski izazovi. Ovaj projekat će biti veoma skup i verovatno neizvodljiv bez odgovarajućih sponzora i donacija. Bez obzira na sve izazove, ostaje nam samo da držimo palčeve i pratimo kako će se ovaj neobičan poduhvat razvijati.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike