Bezbednost na prvom mestu: Kako se zaštititi kad grom udari u vaš automobil?

24.06.2023

17:15

0

Autor: K. B.

Kada se nađete usred oluje, izbegavajte dodirivanje metalnih delova automobila

Bezbednost na prvom mestu: Kako se zaštititi kad grom udari u vaš automobil?
Copyright Pixabay

Kada se desi udar groma u vozilo, šta se tačno događa? Elektricitet se širi kroz spoljašnji deo automobila i završava u zemlji, prateći put Faradejevog kaveza. Srećom, vozač i putnici su relativno sigurni, ali prethodni slučajevi su pokazali da postoji velika verovatnoća da će elektronika u automobilu biti oštećena, a snažan električni udar može čak izazvati koroziju lima i oštećenje boje.

Kao vozač ili putnik, šta možete da učinite u takvoj situaciji? Kada se nađete usred oluje, izbegavajte dodirivanje metalnih delova automobila ili unutrašnje strane okvira. Čak i ako ne pada kiša, preporučljivo je zatvoriti sve prozore vozila.

Pixabay
 

U slučaju udara groma, preporučuje se parkiranje automobila sa strane puta, isključivanje motora i izbegavanje dodirivanja bilo koje metalne površine unutar vozila, uključujući i radijo ili infotejment sistem. Ove mere će pomoći da se smanji rizik po vaše zdravlje.

Ukoliko vozite kabriolet, preporučuje se podizanje krova jer to će delimično zaštititi automobil putem principa Faradejevog kaveza.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike