Ne ignorišite ovu lampicu: Važno upozorenje koje zahteva trenutnu reakciju kada se upali u vašem vozilu

08.06.2023

17:42

0

Autor: K. B.

Svaki vozač se može suočiti sa zabrinutošću kada se na instrument tabli upali neko od mnogobrojnih svetala

Ne ignorišite ovu lampicu: Važno upozorenje koje zahteva trenutnu reakciju kada se upali u vašem vozilu
Copyright Pixabay

Da biste se lakše snašli, svetla se mogu podeliti u tri osnovne boje: crvena, žuta/narandžasta i zeleno/plava. Crvena boja ukazuje na potencijalno ozbiljan ili bezbednosni problem, a takođe može biti važan podsetnik.

Žuta/narandžasta boja signalizira da je nešto potrebno uskoro servisirati ili popraviti. Ako svetlo treperi, trebali biste kontaktirati prodavca ili dobavljača usluga.

Zeleno/plava boja jednostavno znači da je sistem uključen ili funkcioniše. Među najvažnijim crvenim lampicama je ona koja upozorava na nedostatak ulja. Kada se ova lampica upali, potrebno je momentalno ugasiti automobil i proveriti nivo ulja.

Pixabay
 

Takođe, jedno od osnovnih svetala je lampica koja prikazuje stanje baterije. Ona može signalizirati razne električne probleme, od alternatora do akumulatora.

Ako primetite lampicu u obliku automobila sa mehaničkim ključem, nema razloga za paniku, samo vas obaveštava da je vreme za redovan servis. Još jedna važna lampica koja ukazuje na posetu servisu je ona za istrošene kočnice, što znači da trebate zameniti kočione pločice. Konačno, crvena lampica sa oznakom ABS ima veliki značaj.

Senzor ABS-a je odgovoran za sprečavanje blokiranja kočnica i povećanje bezbednosti u vozilu. Često se može dogoditi da senzori budu zaprljani, ali da biste precizno utvrdili uzrok problema, najbolje je posetiti servisni centar.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike