Saveti i trikovi kako da zaštitite automobil od sunca tokom leta

19.06.2023

10:57

0

Pametno korišćenje ovih trikova može pomoći u očuvanju vašeg automobila od negativnih uticaja sunca tokom leta

Saveti i trikovi kako da zaštitite automobil od sunca tokom leta
auto gume - Copyright Profimedia

Leto je u punom jeku, a visoke temperature i intenzivno sunce mogu negativno uticati na vaš automobil. Od izbledelih boja do pregrevanja unutrašnjosti, sunčeva svetlost može naneti ozbiljnu štetu vozilu. 

U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih trikova kako da sačuvate automobil od štetnih uticaja sunca i održite ga u dobrom stanju tokom leta.

Koristite zaštitne folije za stakla

Postavljanje zaštitnih folija na stakla vašeg automobila može biti veoma efikasno u blokiranju sunčevih zraka. Ove folije sprečavaju prodor većeg dela UV zračenja, smanjujući tako zagrevanje unutrašnjosti vozila.

Profimedia
 

 

Takođe, one smanjuju bleđenje enterijera, štite plastične delove i smanjuju vidljivost spoljašnjosti vozila, čime se povećava i privatnost.

Koristite zaštitne navlake za sedišta

Intenzivna sunčeva svetlost može uzrokovati izbleđivanje i oštećenje presvlaka sedišta. Kako biste zaštitili sedišta od izlaganja suncu, razmislite o korišćenju zaštitnih navlaka. Ove navlake ne samo da će sprečiti izbleđivanje materijala, već će takođe omogućiti bolju ventilaciju, čime se smanjuje rizik od pregrevanja.

Parkirajte u hladu ili koristite zaštitne tende

Kada birate mesto za parkiranje, pokušajte pronaći hladovinu kako biste smanjili izloženost sunčevim zracima. Ako nemate mogućnost parkiranja u hladovini, razmislite o postavljanju zaštitne tende ili sunčevog senzora preko vetrobranskog stakla.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ove zaštitne mere pomažu u blokiranju direktnog sunčevog svetla i smanjenju zagrevanja unutrašnjosti vozila.

Redovno perite i voskirajte automobil 

Redovno pranje i voskiranje vozila ne samo da čini da automobil izgleda bolje, već takođe pomaže u zaštiti od sunčevih zraka. Vosak stvara zaštitni sloj na boji koji odbija UV zrake i sprečava njihov negativan uticaj na lakirane površine. Održavanje čistog i zaštićenog eksterijera automobila takođe produžuje njegov vek trajanja.

Profimedia
 

 

Koristite sunčevu zaštitu za upravljač, sedišta i instrument tablu: Sunčeva svetlost može uzrokovati oštećenje plastike i drugih materijala u unutrašnjosti vozila. Korišćenje sunčeve zaštite, kao što su navlake za upravljač, prekrivači za sedišta i sunčeve rolete za prozore, može pomoći u očuvanju materijala od bleđenja, pucanja ili deformacije.

Održavajte pravilnu klimatizaciju

Uključivanje klima uređaja u vozilu pomaže održavanju prijatne temperature i smanjuje zagrevanje unutrašnjosti automobila. Pre nego što uđete u vozilo, otvorite prozore kako biste izbili zagrejan vazduh iz unutrašnjosti. Takođe, proverite da li je sistem klimatizacije ispravan i redovno čistite filtere kako biste obezbedili efikasno hlađenje.

Pametno korišćenje ovih trikova može pomoći u očuvanju vašeg automobila od negativnih uticaja sunca tokom leta. Ne samo da će vaše vozilo izgledati bolje, već ćete produžiti i njegovu dugotrajnost. Budite pažljivi i brinite o svom automobilu, jer ćete tako uživati u vožnji tokom cele godine.

Bomnus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike