Evropska nagrada za književnost u rukama Dejana Tiaga Stankovića: "Zamalek" - roman o kismetu

19.05.2021

08:55 >> 11:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Uključujući 41 članicu programa Kreativna Evropa, nagrada slavi 41 izvanredan novi književni talenat tokom ciklusa od tri godine

Evropska nagrada za književnost u rukama Dejana Tiaga Stankovića: "Zamalek" - roman o kismetu
Dejan Tiago Stanković - Copyright ATA Images/Stefan Tomašević

Srpski autor Dejan Tiago Stanković jedan je od osvajača ovogodišnje Nagrade Evropske unije za književnost za roman „Zamalek“.

Nagrada Evropske unije za književnost (EUPL) odaje priznanje piscima beletristike iz Evropske unije i šire. Uključujući 41 članicu programa Kreativna Evropa, nagrada slavi 41 izvanredan novi književni talenat tokom ciklusa od tri godine.

Ističući kreativnost i neizmerno i raznoliko bogatstvo savremene evropske književnosti na polju beletristike, EUPL ima za cilj da promoviše cirkulaciju literature u Evropi i podstakne veće interesovanje za nenacionalna književna dela.

Izdanje 2021. nagrađuje trinaest laureata iz zemalja učesnica u ovom ciklusu. Laureate za svaku zemlju izabrao je nacionalni žiri stručnjaka u oblastima književnosti, izdavaštva i knjižarstva.

ATA Images/Stefan Tomašević

„Zamalek“ je roman o kismetu.

U srcu Kaira, na ostrvu usred Nila, decenijama je postojala antikvarnica krcata svakojakim blagom kao Ali-babina pećina. Radnju, najčuveniju u tom delu sveta, vodili su Kosta, glasoviti egiptolog, i njegova poćerka Arna sve dok kismet, zbog nekih Kostinih misterioznih greha, nije odlučio drugačije. Ova priča u kojoj se mešaju ovozemaljski i zagrobni život nije mogla da se dogodi nigde osim u Kairu, pa su taj pustinjski megalopolis, njegova tiha mahala Zamalek, ljudi, običaji i vrelina grada jednako važni junaci romana kao i Kosta antikvar i pripovedačica Arna, prašina koja stalno pada i Nil koji teče kao život.

Promo/Laguna

“Zamalek” je roman koji vam se u prvom trenutku čini kao putopis pun opisa čudnih običaja, leksikon egzotičnih pojmova ili nekakav uvrnuti bedeker o Egiptu. A onda, malo-pomalo, iz novootkrivenih delova istorije te zemlje i sjajnog opisa mentaliteta njenih stanovnika počinje da izranja priča. Ona se, kao ponornica koja je u početku hučala negde u dubini, u svoj svojoj snazi najzad pojavljuje na svetlosti dana, sa svojim junacima, njihovim neobičnim pojavama i zanimljivim biografijama. Ta priča postaje zavodljiva, napeta i dirljiva, da bi se na kraju ulila u okean uspomena. Ako je o Aleksandriji najbolju belešku napravio Lorens Darel, onda je, na sličan način, kroz uzbudljive sudbine svojih junaka i neobične trenutke iz njihovih života u kvartu Zamalek, Dejan Tiago-Stanković ovekovečio Kairo.

Maria Gabriel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu i Graca Fonseca, ministarka kulture Portugalije, čestitale su pobednicima. Gabriel je izjavila da Nagrada EU za književnost slavi i promoviše neverovatnu kreativnost i raznolikost koje se mogu naći na evropskoj savremenoj književnoj sceni.

– Neizmerna vrednost književnosti sada je očiglednija nego ikad ranije. Živeći u senci pandemije više od godinu dana, knjige su postale „neophodne“ – rekla je Gabriel.

ATA Images/Stefan Tomašević

EUPL organizuje Konzorcijum udruženja koji čine Evropsko veće pisaca (EVC), Federacija evropskih izdavača (FEP) i Evropska i međunarodna federacija prodavaca knjiga (EIBF), uz podršku Evropske komisije.

Pročitajte još

– Savet evropskih pisaca iskreno čestita nominovanima i dobitnicima ovogodišnje nagrade Evropske unije za književnost. Zahvaljujemo vam na vašoj neumornosti da posmatrate i pričate o svetu. Vi niste samo izvori lanca knjigovodstvene vrednosti, već su vaša dela izvori demokratije, kulturne razmene i raznolike evropske zajednice – rekla je Nina George, predsednica Evropskog saveta pisaca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike