Najveća izložba u Evropi posvećena Milevi Marić u Novom Sadu: Dušan Jovović pomera granice umetnosti (FOTO)

15.12.2022

11:30

0

Fizičarka i matematičarka blistavog uma, rodom iz Titela

Najveća izložba u Evropi posvećena Milevi  Marić u Novom Sadu:  Dušan Jovović pomera granice umetnosti (FOTO)
Dušan Jovović - Copyright Privatna arhiva

Fizičarka i matematičarka blistavog uma, rodom iz Titela, bila je poslušno dete roditeljima Mariji i Milošu.

Bila je jedina žena koja je svojevremeno studirala fiziku na elitnoj školi u Cirihu.

Životna saputnica jednog od, verovatno, najvećih naučnika u istoriji. Stena s dva imena, ona je Mileva Marić Ajnštajn.

Foto: Promo/V.Veličković
 

Brak sa Ajnštajnom intelektualno partnerstvo

U istoriji Mileva Marić Ajnštajn ostala je zapamćena kao neobjašnjivo zaboravljena saputnica Alberta Ajnštajna.

Njena porodica još u mladosti je primetila njenu inteligenciju i poslala je u nekoliko ekskluzivnih škola, među kojima su škole u Rumi, Novom Sadu i u Šapcu, sve dok nije primljena u mušku školu u Zagrebu.

Mileva je bila jedina žena koja je te 1896. godine studirala fiziku na elitnoj školi u Cirihu u Državnoj politehničkoj školi na studijama matematike i fizike gde je i upoznala svog budućeg muža Alberta Ajnštajna.

Njen brak sa Ajnštajnom često se opisivao kao intelektualno partnerstvo.

Mileva i Albert su radili zajedno a samo jedno od njih je dobilo priznanje

Poznato je da je Milevina ocena iz fizike na fakultetu bila 5.5, baš kao i Albertova, a čak je i sam Albert za Milevu govorio da je ona „stvorenje koje je jednako, snažno i nezavisno poput njega“.

Iako ljubav nije trajala do kraja, u sačuvanim pismima pominju se izrazi kao što su „naši radovi " i „naša teorija relativnog kretanja", „naše gledište" ili „naši članci" koji impliciraju na to da

Mileva i Albert jesu radili zajedno, ali da je samo jedno od njih dvoje dobilo priznanja za njihov rad.

Foto: Promo/V.Veličković
 

Čak i oni koji veruju da je doprinela Ajnštajnovom radu, i da su njegove teorije plod njihovog zajedničkog rada, ne mogu da kažu šta je tačno bilo njena ideja, jer nema sačuvanih dokumenata koji bi to potvrdili. Zbog toga, savremena nauka ne priznaje genijalnost Mileve Marić i njen značajan doprinos fizici.

Ličnost oko koje i danas postoje različita viđenja i tumačenja podataka, stoga i dalje intrigantna, Mileva, će upravo biti junakinja završetka godine titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, dok je prethodno bila i jedna od centralnih figura svečanog otvaranja godine titule.

Izložba na 800 kvadratnih metara

Izložba posvećena Milevi biće postavljena na 800 kvadratnih metara u obnovljenom delu zgrade Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, objektu koji je poznat kao Topovnjača ili Mamulina kasarna izgrađena još davne 1775. godine kao jednospratna vojna kasarna.

Promo/V. Veličković
 

Najveću izložbu u Evropi posvećenu Milevi potpisuje umetnik dr Dušan Jovović koji nakon izložbe „Vreme i vaseljena“ još jednom pomera granice vizuelne umetnosti u Novom Sadu.

Dr Dušan Jovović osnivač je „Artbeat“ umetničke grupe koja je brzo prerasla u jednu od vodećih kreativnih i produkcionih kompanija za nove medije i izgradnju modernih muzeja.

Novim medijima i interaktivnom umetnošću se bave više od 20 godina i osmislili su više od 500 projekata, a neki od njih bili su prvi takvog tipa u svetu.

Mileva Marić sa sinovima/
Profimedia
 

Izložba „Mileva“ planirana je za kraj decembra, a sufinansirana je i od strane EU, kao jedna od aktivnosti IPA projekta prekogranične saradnje Mađarska - Srbija pod nazivom „Znamenite žene u nauci i kulturi: dizajniranje iskustva kroz zajedničku turističku rutu i proizvod“.

Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete
pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike